Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Czekoladowo-śliwkowe babeczki bez mąki (keto, lchf)

przepis na keto babeczki jadietetyk bez mąki

Keto babeczki bez mąki i z zaledwie 4 składników? Dlaczego nie! 

Mocno czekoladowe, wilgotne babeczki z nutą śliwek to idealny deser dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Nie zawierają ani grama mąki, a przepis jest banalnie prosty i uniwersalny- zamiast śliwek możesz użyć dowolnych owoców sezonowych. 

SKŁADNIKI (7 babeczek)

– 4 jaja

– 100 g czekolady 80%*

– 100 g masła 

– 70 g przecieru ze śliwek** 

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.

Do białek dodajemy żółtka, masło i czekoladę. Całość mieszamy do połączenia składników. 

Do foremek na muffinki wlewamy po 1,5-2 łyżki masy, a następnie po 1 łyżeczce musu śliwkowego i ponownie 1,5-2 łyżki masy, przykrywając cały mus. 

Babeczki pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku.

* Najlepiej użyć czekolady bez cukru (słodzoną stewią lub ksylitolem). Makro policzyłam dla zwykłej czekolady z cukrem, dlatego można jeszcze bardziej obniżyć ilość węglowodanów w porcji.

** Do babeczek użyłam podsmażonych śliwek i zblendowanych na mus. Możesz użyć również powideł śliwkowych bez cukru lub surowych śliwek pokrojonych w kostkę.

Wartość energetyczna całości: 36 g białka, 144 g tłuszczów, 29 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna 1 sztuki:  225 kcal, 5 g białka, 21 g tłuszczów, 4 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz