Keto babeczki bez mąki i z zaledwie 4 składników? Dlaczego nie!
Mocno czekoladowe, wilgotne babeczki z nutą śliwek to idealny deser dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Nie zawierają ani grama mąki, a przepis jest banalnie prosty i uniwersalny- zamiast śliwek możesz użyć dowolnych owoców sezonowych.
SKŁADNIKI (7 babeczek)
– 4 jaja
– 100 g czekolady 80%*
– 100 g masła
– 70 g przecieru ze śliwek**
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.
Do białek dodajemy żółtka, masło i czekoladę. Całość mieszamy do połączenia składników.
Do foremek na muffinki wlewamy po 1,5-2 łyżki masy, a następnie po 1 łyżeczce musu śliwkowego i ponownie 1,5-2 łyżki masy, przykrywając cały mus.
Babeczki pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku.
* Najlepiej użyć czekolady bez cukru (słodzoną stewią lub ksylitolem). Makro policzyłam dla zwykłej czekolady z cukrem, dlatego można jeszcze bardziej obniżyć ilość węglowodanów w porcji.
** Do babeczek użyłam podsmażonych śliwek i zblendowanych na mus. Możesz użyć również powideł śliwkowych bez cukru lub surowych śliwek pokrojonych w kostkę.
Wartość energetyczna całości: 36 g białka, 144 g tłuszczów, 29 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna 1 sztuki: 225 kcal, 5 g białka, 21 g tłuszczów, 4 g węglowodanów przyswajalnych
2 komentarze
Karola
14 marca 2020 o godzinie 23:33Przepyszne-aż trudno uwierzyć, ze bez mąki. Polecam-bardzo proste i pyszne nawet następnego dnia.
jadietetyk
15 marca 2020 o godzinie 10:12Dziękuję 🙂