Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Ciasto z kremem z nerkowców i galaretką malinową

Kolejny przepis dla osób, którym ciężko zrezygnować z deserów będąc na diecie- delikatne ciasto z nutą malin, czekolady i orzechów.

Z racji tego, że sezon na owoce niskowęglowodanowe właśnie się rozpoczął, maliny możemy zamienić na dowolne owoce jagodowe: truskawki, jagody, porzeczki, borówki czy poziomki. Świeżymi owocami jagodowymi możemy cieszyć się tylko latem, dlatego korzystajmy z ich różnorodności i właściwości zdrowotnych.

Ciasto nie zawiera nabiału, dlatego jest idealną opcją dla osób unikających tego składnika w swojej diecie.

SKŁADNIKI

Ciasto:

– 4 jaja

– 100 g czekolady 80 %

– 2 łyżeczki kakao, u mnie 10 g

– 100 g oleju kokosowego

Galaretka malinowa:

– 300 g malin

– 1/2 szklanki wody

– 2 łyżeczki erytrytolu

– 4 łyżeczki żelatyny

Krem z nerkowców:

– 200 g nerkowców

– 160 g mleczka kokosowego

– 2 łyżeczki oleju kokosowego,  20 g

– 2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

– 70 g płatków migdałowych

– 120 g malin

PRZYGOTOWANIE

CIASTO

Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Do białek dodajemy kakao, żółtka, masło i czekoladę, mieszamy delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę (26,5 x 23,5 cm) i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto zostawiamy do wystudzenia. 

GALARETKA

Maliny myjemy i przekładamy do niedużego garnuszka. Dolewamy wodę, erytrytol, zagotowujemy całość i przecedzamy przez sitko.

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą do przykrycia całego proszku. Zostawiamy na 10 min. Po tym czasie wkładamy do mikrofalówki na 10 sekund.

Żelatynę dokładnie mieszamy z dwoma łyżkami owoców do połączenia się składników, a następnie dodajemy do całości i delikatnie miksujemy.

Gdy galaretka zacznie tężeć przekładamy ją na przestudzone ciasto czekoladowe i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.

KREM Z NERKOWCÓW

Nerkowce moczymy w zimnej wodzie około 5 godzin. Po upływie tego czasu odsączamy je dokładnie z wody i wkładamy do pojemnika blendera. Dodajemy mleczko kokosowe, olej kokosowy, erytrytol i blendujemy na gładką masę.

Krem nakładamy równomiernie na galaretkę. 

Ciasto ozdabiamy płatkami migdałowymi i malinami. Schładzamy w lodówce przez całą noc. 

Wartość energetyczna całości: 3968 kcal, 114 g białka, 340 g tłuszczów, 113 g węglowodanów przyswajalnych

Ciasto podzieliłam na 12 porcji jak na zdjęciu poniżej. 

Wartość energetyczna porcji: 328 kcal, 9,5 g białka, 28 g tłuszczów, 9,5 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz