Kolejny przepis dla osób, którym ciężko zrezygnować z deserów będąc na diecie- delikatne keto ciasto z nutą malin, czekolady i orzechów.
Z racji tego, że sezon na owoce niskowęglowodanowe właśnie się rozpoczął, maliny możemy zamienić na dowolne owoce jagodowe: truskawki, jagody, porzeczki, borówki czy poziomki. Świeżymi owocami jagodowymi możemy cieszyć się tylko latem, dlatego korzystajmy z ich różnorodności i właściwości zdrowotnych.
Ciasto nie zawiera nabiału, dlatego jest idealną opcją dla osób unikających tego składnika w swojej diecie.
SKŁADNIKI
Ciasto:
– 4 jaja
– 100 g czekolady 80 %
– 2 łyżeczki kakao, u mnie 10 g
– 100 g oleju kokosowego
Galaretka malinowa:
– 300 g malin
– 1/2 szklanki wody
– 2 łyżeczki erytrytolu
– 4 łyżeczki żelatyny
Krem z nerkowców:
– 200 g nerkowców
– 160 g mleczka kokosowego
– 2 łyżeczki oleju kokosowego, 20 g
– 2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
– 70 g płatków migdałowych
– 120 g malin
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Do białek dodajemy kakao, żółtka, masło i czekoladę, mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Masę przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę (26,5 x 23,5 cm) i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto zostawiamy do wystudzenia.
Galaretka
Maliny myjemy i przekładamy do niedużego garnuszka. Dolewamy wodę, erytrytol, zagotowujemy całość i przecedzamy przez sitko.
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą do przykrycia całego proszku. Zostawiamy na 10 min. Po tym czasie wkładamy do mikrofalówki na 10 sekund.
Żelatynę dokładnie mieszamy z dwoma łyżkami owoców do połączenia się składników, a następnie dodajemy do całości i delikatnie miksujemy.
Gdy galaretka zacznie tężeć przekładamy ją na przestudzone ciasto czekoladowe i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Krem z nerkowców
Nerkowce moczymy w zimnej wodzie około 5 godzin. Po upływie tego czasu odsączamy je dokładnie z wody i wkładamy do pojemnika blendera. Dodajemy mleczko kokosowe, olej kokosowy, erytrytol i blendujemy na gładką masę.
Krem nakładamy równomiernie na galaretkę.
Ciasto ozdabiamy płatkami migdałowymi i malinami. Schładzamy w lodówce przez całą noc.
Wartość energetyczna całości: 3968 kcal, 114 g białka, 340 g tłuszczów, 113 g węglowodanów przyswajalnych
Ciasto podzieliłam na 12 porcji jak na zdjęciu poniżej.
Wartość energetyczna porcji: 328 kcal, 9,5 g białka, 28 g tłuszczów, 9,5 g węglowodanów przyswajalnych
4 komentarze
Andrzej
14 maja 2021 o godzinie 10:33Czy można czymś zastapić nerkowca? Żeby nie bylo orzechów 🙂
jadietetyk
14 maja 2021 o godzinie 14:56Może jakimś serem np. mascarpone lub twarogiem? W wersji wegańskiej- śmietanką kokosową.
Magdalena
23 listopada 2020 o godzinie 17:36Czy w składnikach do ciasta powinno być też masło? bo nie ma, a póżniej w opisie jest.
Pozdrawiam
jadietetyk
23 listopada 2020 o godzinie 21:04Mój błąd! 🙂 Dziękuje, że Pani zauważyła. W przepisie chodzi o olej kokosowy.