Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Zupa rybna z groszkiem (keto, lchf)

Bardzo zdrowa, aromatyczna i rozgrzewająca zupa rybna z groszkiem w wersji keto. Idealna na zimowy obiad, a nawet świąteczny stół.

Osoby, które lubią kuchnię indyjską mogą wzbogacić smak zupy ostrą pastą curry.

Przepychota! 🙂

SKŁADNIKI/ 2 porcje

Ryba

  • 300 g białej ryby (u mnie polędwica z dorsza czarnego)
  • 1 mała papryczka chilli, 4 g
  • garść świeżej kolendry
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki na zupę

  • kawałek świeżego imbiru, 10 g
  • 1 mała szalotka, 20 g
  • 1/2 małego pora, 60 g
  • 2 ząbki czosnku, 10 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
  • sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, kumin
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 szklanki wcześniej przygotowanego bulionu rybnego, ewentualnie wody
  • 60 g groszku mrożonego

PRZYGOTOWANIE – zupa rybna z groszkiem keto

Ryba

Umytą i dokładnie osuszoną rybę kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miseczki.

Papryczkę chilli kroimy w plasterki. Garść kolendry drobno siekamy, połowę odstawiamy na bok, a drugą dodajemy do ryby wraz z papryczką.

Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu i całość mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.

Zupa

Imbir, szalotkę, por i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane składniki. Dusimy całość około 3 minut ciągle mieszając. Dodajemy szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu, papryki słodkiej i ostrej oraz mielonego kuminu.

Wlewamy pomidory i gotujemy całość 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy 2 szklanki wcześniej przygotowanego bulionu rybnego (na przykład z tego przepisu) lub wody. Gotujemy kolejne 10 minut.

Do zupy dodajemy mrożony groszek i gotujemy 5-6 minut (do miękkości groszku). Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną rybę wraz z kolendrą i papryczką chilli. Gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty.

Zupę podajemy posypaną pozostałą ilością świeżej kolendry.

Smacznego! 🙂

Wartość odżywcza całości*: 804 kcal, 66 g białka, 44 g tłuszczu, 28 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 402 kcal, 33 g białka, 22 g tłuszczu, 14 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

*makro policzone dla zupy przygotowanej na wodzie, bez bulionu rybnego

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz