Bardzo zdrowa, aromatyczna i rozgrzewająca zupa rybna z groszkiem w wersji keto. Idealna na zimowy obiad, a nawet świąteczny stół.
Osoby, które lubią kuchnię indyjską mogą wzbogacić smak zupy ostrą pastą curry.
Przepychota! 🙂
SKŁADNIKI/ 2 porcje
Ryba
- 300 g białej ryby (u mnie polędwica z dorsza czarnego)
- 1 mała papryczka chilli, 4 g
- garść świeżej kolendry
- sól, świeżo zmielony pieprz
Składniki na zupę
- kawałek świeżego imbiru, 10 g
- 1 mała szalotka, 20 g
- 1/2 małego pora, 60 g
- 2 ząbki czosnku, 10 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
- sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, kumin
- 300 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 szklanki wcześniej przygotowanego bulionu rybnego, ewentualnie wody
- 60 g groszku mrożonego
PRZYGOTOWANIE – zupa rybna z groszkiem keto
Ryba
Umytą i dokładnie osuszoną rybę kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miseczki.
Papryczkę chilli kroimy w plasterki. Garść kolendry drobno siekamy, połowę odstawiamy na bok, a drugą dodajemy do ryby wraz z papryczką.
Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu i całość mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Zupa
Imbir, szalotkę, por i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane składniki. Dusimy całość około 3 minut ciągle mieszając. Dodajemy szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu, papryki słodkiej i ostrej oraz mielonego kuminu.
Wlewamy pomidory i gotujemy całość 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy 2 szklanki wcześniej przygotowanego bulionu rybnego (na przykład z tego przepisu) lub wody. Gotujemy kolejne 10 minut.
Do zupy dodajemy mrożony groszek i gotujemy 5-6 minut (do miękkości groszku). Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną rybę wraz z kolendrą i papryczką chilli. Gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty.
Zupę podajemy posypaną pozostałą ilością świeżej kolendry.
Smacznego! 🙂
Wartość odżywcza całości*: 804 kcal, 66 g białka, 44 g tłuszczu, 28 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika
Wartość odżywcza porcji: 402 kcal, 33 g białka, 22 g tłuszczu, 14 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
*makro policzone dla zupy przygotowanej na wodzie, bez bulionu rybnego
Brak komentarzy