Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Zupa krem z grzybów leśnych (keto, lchf)

keto krem z grzybów leśnych jadietetyk

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, więc czas na sezonową zupkę – pyszny i szybki keto krem z grzybów leśnych. Idealny na lekki obiad lub rozgrzewającą kolację.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • 1 cebula, 80 g
  • 2 ząbki czosnku, 12 g
  • 30 g masła
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 600 ml bulionu
  • 50 ml śmietanki 30% lub gęstego mleka kokosowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz, chilli, czosnek mielony, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE – krem z grzybów leśnych keto

Świeże grzyby oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Mrożone odmrażamy.

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy masło i czosnek. Ciągle mieszając dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wrzucamy grzyby i dusimy całość 5-7 minut. Na koniec doprawiamy szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, chilli, czosnkiem mielonym i gałką muszkatołową.

Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 25 minut.

Wlewamy śmietankę (osoby unikające nabiału – mleko kokosowe), mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, a następnie odstawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem.

Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo możemy skropić odrobiną soku z cytryny.

Wartość energetyczna całości: 886 kcal, 45 g białka, 68 g tłuszczu, 18 g węglowodanów przyswajalnych, 11 g błonnika

Wartość energetyczna porcji: 443 kcal, 23 g białka, 34 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto zupę.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz