Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Zupa krem z grzybów leśnych (keto, lchf)

keto krem z grzybów leśnych jadietetyk

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, więc czas na sezonową zupkę – pyszny i szybki keto krem z grzybów leśnych. Idealny na lekki obiad lub rozgrzewającą kolację.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • 1 cebula, 80 g
  • 2 ząbki czosnku, 12 g
  • 30 g masła
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 600 ml bulionu
  • 50 ml śmietanki 30% lub gęstego mleka kokosowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz, chilli, czosnek mielony, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE – krem z grzybów leśnych keto

Świeże grzyby oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Mrożone odmrażamy.

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy masło i czosnek. Ciągle mieszając dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wrzucamy grzyby i dusimy całość 5-7 minut. Na koniec doprawiamy szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, chilli, czosnkiem mielonym i gałką muszkatołową.

Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 25 minut.

Wlewamy śmietankę (osoby unikające nabiału – mleko kokosowe), mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, a następnie odstawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem.

Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo możemy skropić odrobiną soku z cytryny.

Wartość energetyczna całości: 886 kcal, 45 g białka, 68 g tłuszczu, 18 g węglowodanów przyswajalnych, 11 g błonnika

Wartość energetyczna porcji: 443 kcal, 23 g białka, 34 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto zupę.

4 komentarze

  • Roksa
    1 grudnia 2021 o godzinie 04:38

    Moga byc pieczarki ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      1 grudnia 2021 o godzinie 13:19

      Tak. Będzie to krem z pieczarek, ale myślę, że będzie pyszny. 🙂

      Odpowiedz
  • Magdalena
    14 listopada 2021 o godzinie 15:35

    mogą być suszone grzyby?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      14 listopada 2021 o godzinie 16:35

      Niestety nie – przepis z suszonymi grzybami wyglądałby całkiem inaczej.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

0