Ten niskowęglowodanowy przepis smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być świetną przekąską do pracy lub szkoły.
Moje pierwsze skojarzenie po spróbowaniu to kaszka manna z owocami, choć mąka kokosowa, która jest bazą zapiekanki, to z pewnością jej dużo zdrowszy odpowiednik.
W przepisie użyłam mrożonych owoców jagodowych, ze względu na najniższą zawartość węglowodanów i kwaśny smak, który świetnie komponuje się z kokosem.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– pół szklanki mąki kokosowej, u mnie 65 g
– 2 jaja
– 100 g mrożonych owoców jagodowych
– ⅓ szklanki wody
– szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbijam jajka, szczyptę soli i dokładnie roztrzepuję. Dodaję mąkę kokosową i wlewam 1/3 szklanki wody. Mieszam wszystko, na koniec dodaję owoce.
Całość przekładam do 2 kokilek i piekę w piekarniku w 160 stopniach ok. 20-25 minut.
Wartość odżywcza całości: 470 kcal, 17 g białka, 40 g tłuszczów, 10,5 g węglowodanów
Wartość energetyczna porcji: 235 kcal, 8,5 g białka, 20 g tłuszczów, 5,3 g węglowodanów
UWAGA! Zawartość makro w dużej mierze zależy od mąki kokosowej- nie dla każdej jest taka sama.
Brak komentarzy