Menu
Obiady / Przepisy

Wołowina po koreańsku (keto, lchf)

Keto wołowina po koreańsku to moja modyfikacja popularnego dania kuchni koreańskiej Bulgogi, czyli pokrojonej w cienkie paseczki wołowiny, marynowanej minimum 2 godziny w sosie sojowym, którą następnie smaży się lub grilluje i podaje z warzywami i sezamem.

Wszystkim fanom kuchni azjatyckiej serdecznie polecam tą potrawę. Ja przygotowałam ją z marchewką i fasolką szparagową i wyszła obłędnie pyszna. 🙂

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 120 g wołowiny, u mnie udziec
  • 1 cebula dymka, 20 g
  • kawałek świeżego imbiru, 10 g
  • 1 ząbek czosnku, 6 g
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, 12 g, u mnie Tamari
  • 1 średnia marchewka, 45 g
  • 100 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 1 łyżeczka sezamu, 5 g
  • opcjonalnie świeża kolendra i olej sezamowy

PRZYGOTOWANIE- KETO WOŁOWINA PO KOREAŃSKU

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.

Zieloną cebulkę drobno siekamy.

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.

Imbir i czosnek łączmy z 1 łyżeczką sosu sojowego i połową cebulki. Dodajemy wołowinę i mieszamy. Odstawiamy na minimum 2 godziny.

Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki.

Świeżą fasolkę przycinamy na końcach i kroimy na pół, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente (4-6 minut).

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy ok. minuty, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień, dodajemy marchewkę i sos sojowy (1 łyżeczka) i chwilę dusimy, aż marchewki zaczną mięknąć. Dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze 1 minutę.

Gotowe danie posypujemy sezamem i pozostałą zieloną cebulką.

Jeśli używamy mrożonej fasolki szparagowej, nie gotujemy jej wcześniej, tylko dodajemy do wołowiny po 5 minutach od dodania marchewki i całość dusimy do miękkości.

Całe dania możemy dodatkowo posypać listkami świeżej kolendry i skropić odrobiną oleju sezamowego.

Wartość odżywcza porcji: 30 g białka, 32 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Fanom kuchni azjatyckiej na diecie ketogenicznej polecam również przepis na keto wieprzowinę po chińsku.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz