Wątroba a dieta ketogenna? Z artykułu dowiesz się, jakie są funkcje wątroby, objawy wskazujące na chorobę wątroby, co szkodzi wątrobie oraz czy pomimo dolegliwości możesz zastosować dietę ketogenną.
Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka. U mężczyzny osiąga wagę 1500-1700 g, a u kobiety 1300-1500 g. Jest częścią układu pokarmowego i znajduje się w prawym podżebrzu pod przeponą, częściowo przechodząc do górnego podbrzusza i lewego podżebrza. Składa się z 4 płatów: prawego, lewego, czworobocznego i ogoniastego.
FUNKCJE WĄTROBY
Wątroba jest organem wielozadaniowym. W organizmie ludzkim pełni szereg funkcji, przez które sama narażona jest na różnego rodzaju uszkodzenia. Jest niezbędna m.in. do pracy innych narządów, metabolizmu hormonów, prawidłowego trawienia i oczyszczania organizmu. Do funkcji wątroby należą:
– filtracja krwi (neutralizacja toksyn egzogennych i endogennych)
– tworzenie i wydzielanie żółci
– udział w przemianach metabolicznych (metabolizmie węglowodanów, protein)
– produkcja i magazynowania niektórych białek surowicy krwi
– udział w przemianach hormonalnych (np. konwersja hormonów tarczycy-T4 w T3)
– magazynowanie witamin A, D, K, B12 oraz żelaza i miedzi
– przekształcanie witamin do ich bioaktywnych form (np. beta-karoten do retinolu)
– synteza czynników krzepnięcia krwi
– udział w termoregulacji
– udział w reakcji stresowej
– regulacja poziomu glukozy we krwi
– udział w reakcji odpornościowej
– kontrola produkcji cholesterolu i trójglicerydów
W dzisiejszych czasach nasza wątroba nie ma łatwego życia. Zewsząd otaczają nas toksyny. Żywność, woda i powietrze są zanieczyszczone. Nadużywamy leków przeciwbólowych, zamiast skupić się na przyczynach bólu, a nieodłączny element naszego życia- stres- również wpływa destrukcyjnie, nie oszczędzając wątroby.
OBJAWY ZŁEJ PRACY WĄTROBY
Wątroba pełni szereg bardzo ważnych funkcji, stąd objawy jej nieprawidłowej pracy są bardzo obszerne i często niejednoznaczne.
Skóra i wygląd zewnętrzny:
– wysypka
– trądzik
– brązowe plamy na skórze
– cienie pod oczami
Układ pokarmowy:
– wzdęcia
– alergie i nietolerancje pokarmowe
– bóle brzucha
– uczucie ciężkości po posiłku
– mdłości
– biegunki
– tłuszczowe stolce
– brak apetytu
– zaparcia
– ból brzucha i dyskomfort po wypiciu kawy
Układ hormonalny:
– nadmiar estrogenu
– objawy związane z nieprawidłową pracą tarczycy
Inne:
– problemy z odchudzaniem
– brzydki zapach ciała
– chroniczne zmęczenie
– bezsenność
– obniżone samopoczucie
– depresja
– niepokój
– ciemne zabarwienie moczu
– nadciśnienie
– wysoki poziom cholesterolu
– bóle głowy
CO SZKODZI WĄTROBIE?
Wątroba odgrywa znaczącą rolę w pracy układu pokarmowego, dlatego wszystko co zjadamy i pijemy będzie miało wpływ na jej pracę i funkcjonowanie. Co jej szkodzi?
– tłuszcze trans (chipsy, potrawy smażone na olejach roślinnych, margaryny, wyroby cukiernicze, większość konwencjonalnych słodyczy)
– żywność przetworzona
– syrop fruktozowy
– alkohol
– niedożywienie
– nadmierna masa ciała
– niedobory składników odżywczych (witamina E, C, selen, magnez, cynk)
– wahania poziomu glukozy we krwi
Do innych czynników wpływających negatywnie na wątrobę należą:
– leki (szczególnie: paracetamol, statyny, metotreksat, tamoksyfen, amiodaron, azatiopryna)
– wirusy
– pleśń
– metale ciężkie
– toksyny środowiskowe
– papierosy
– stres
– konwencjonalne kosmetyki i środki higieny
– pasożyty
– dysbioza jelitowa
CHORA WĄTROBA A DIETA KETOGENNA
Odpowiedni sposób odżywiania odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób wątroby. Niestety, wokół tego jak powinniśmy jeść mając chorą wątrobę, krąży wiele mitów i niedomówień. Pierwszą rzeczą, którą możemy usłyszeć od lekarza, mając nieprawidłowe wyniki, wskazujące na zaburzenia w pracy wątroby to- proszę ograniczyć tłuszcz. Czy ograniczenie tłuszczu jest dobrym rozwiązaniem w każdym przypadku? Nie do końca, a idąc dalej- dieta ketogenna, w niektórych przypadkach może mieć zbawienny wpływ na pracę wątroby.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby [skrót NAFLD] to stłuszczenie wątroby wywołane innymi czynnikami niż nadmierne spożywanie alkoholu, wirusy i procesy autoimmunologiczne. Może wystąpić w każdym wieku, a głównym czynnikiem ryzyka jest otyłość i cukrzyca, choć zdarza się, że stłuszczenie wątroby dotyka szczupłych osób. NAFLD może rozwija się latami i nie dawać poważnych objawów, co w konsekwencji doprowadza do zapalenia wątroby, jej zwłóknienia i marskości.
Czynniki ryzyka NAFLD:
– otyłość brzuszna
– insulinooporność
– predyspozycje genetyczne
– żywienie pozajelitowe
– leki i toksyny
– nieprawidłowa dieta: dieta bogata w tłuszcze nasycone i fruktozę, nadmiar węglowodanów, niedobór białka w diecie, nadmierna podaż energii
W literaturze naukowej mamy sprzeczna dane dotyczące wpływu diety ketogennej na stłuszczenie wątroby. Z jednej strony mam kilka badań przeprowadzonych na gryzoniach, które wykazują, że dieta ketogenna powoduje zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby i w znacznym stopniu podwyższa próby wątrobowe. Z drugiej strony, w innym badaniu nad gryzoniami, mamy całkiem inne wyniki- dieta ketogenna obniża poziom prób wątrobowych i trójglicerydów. Czym różnią się od siebie te badania? Przede wszystkim składem diety. W badaniach, w których otrzymano złe wyniki, dieta, którą karmiono gryzonie zawierała mniej niż 5 % białka, a w badaniach, w których otrzymano wyniki przemawiająca za zastosowaniem diety ketogennej, podaż białka wynosiła około 20 %. Warto wspomnieć, że niedobór białka sam w sobie jest czynnikiem ryzyka rozwinięcia się NAFLD. Wnioski nasuwają się same…
Co najważniejsze- są to badania przeprowadzone na gryzoniach, nie ludziach. A jak wyglądają badania przeprowadzone u ludzi?
Wyniki również są sprzeczne. W badaniu, w którym wzięły udział kobiety z nadwagą, wykazano, że dieta wysokotłuszczowa spowodowała wzrost zawartości tłuszczu w wątrobie. Jednak dieta wysokotłuszczowa, która została zastosowana w tym badaniu nie przypomniała diety ketogennej- 13 % białek, 56 % tłuszczów i 31 % węglowodanów- to nie jest dieta ketogenna.
W dwutygodniowym badaniu wzięło udział 18 osób z NAFLD. Uczestników podzielone na dwie grupy: jedna stosowała dietę niskowęglowodanową (do 20 g węglowodanów/dobę), a druga stosowała dietę niskokaloryczną (1200 kcal dla kobiet, 1500 kcal dla mężczyzn) bez ograniczenia w spożywaniu węglowodanów. W obu grupach zauważono spadek masy ciała, ale dieta niskowęglowodanowa spowodowała znacznie większą utratę tłuszczu w wątrobie w porównaniu z dietą niskokaloryczną. Jak dokładnie wyglądało badanie? Odsyłam do źródła- KLIK.
W kolejnym badaniu wzięło udział 5 otyłych pacjentów, których pouczono, aby przestrzegali diety niskowęglowodanowej (do 20 g węglowodanów/dobę) przez okres 6 miesięcy. U 4 z 5 badanych pacjentów stwierdzono poprawę histologiczną stłuszczeniowej choroby wątroby.
W innych badaniu wzięło udział 14 osób z NAFLD i stwardnieniem rozsianym, u których zastosowano dietę ketogenną, ale z uwzględnieniem zasad diety śródziemnomorskiej. Po 12 tygodniach diety 13 uczestników badania doświadczyło znacznego obniżenia tłuszczu w wątrobie. Stwierdzono, że dieta ketogenna o profilu śródziemnomorskim może być skutecznym i bezpiecznym sposobem leczenia pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane i NAFLD.
Podsumowując, potrzebujemy więcej badań, które będą uwzględniać nie tylko ograniczenie węglowodanów, ale również zawartość innych składników diety: procentowy udział białek, rodzaj kwasów tłuszczowych, zawartość minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowej pracy wątroby. Niestety większość badań to badania krótkoterminowe, które nie dają jednoznacznych podstaw do stwierdzenia czy dieta ketogenna jest w 100 procentach bezpieczna. Warto zwrócić uwagę, że dieta powoduje znaczną utratę masy ciała, co samo w sobie przyczynia się do poprawy w przypadku NAFLD.
Jak powinna wyglądać dieta ketogenna w leczeniu NAFLD?
Przede wszystkim powinna uwzględniać redukcję. Utrata masy ciała jest kluczowym elementem w leczeniu NAFLD. Przejadanie się, niezależnie od rodzaju diety, jest niesamowicie szkodliwe dla naszego zdrowia.
Dieta powinna uwzględniać tłuste ryby, orzechy, jaja, dużą ilość warzyw, oliwę z oliwek, olej MCT, masło, dobrej jakości mięso- najlepiej od lokalnych dostawców. Ważna jest odpowiednia podaż białka i nie zalewanie każdego dania ogromną ilością tłuszczu.
Dieta w przypadku NAFLD powinna być maksymalnie spersonalizowana i uwzględniać insulinowrażliwość, pracę tarczycy i innych narządów, dlatego warto dietę skonsultować ze specjalistą, jeżeli nie mamy dostatecznej wiedzy.
Wątroba a dieta ketogenna. W których chorobach będzie niewskazana?
– ostre zapalenie wątroby
– autoimmunologiczne zapalenie wątroby (w zależności od przebiegu choroby)
– marskość wątroby
– rak wątroby (w zależności od przebiegu choroby)
– kamica pęcherzyka żółciowego
Dlaczego wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w kontekście diety ketogennej? Odsyłam do artykułu dotyczącego β-oksydacji, czyli podstaw biochemicznych diety ketogennej KLIK.
Ważne! Przed zmianą diety wykonaj podstawowe badania laboratoryjne- ALT, ASP, GGTP, bilirubina, które pozwolą ocenić jak pracuje Twoja wątroba.
KIEDY SZCZEGÓLNIE ZADBAĆ O WĄTROBĘ?
– Nie możesz schudnąć
Problem z utratą masy ciała może mieć związek z upośledzoną pracą wątroby.
– Jesteś otyły
Otyłość dodatnio koreluje z chorobami wątroby. Warto wprowadzić dietę redukcyjną z jednoczesnym wsparciem wątroby w postaci odpowiedniego doboru składników odżywczych i suplementacji.
– Masz cukrzycę
Insulinooporność często idzie w parze z NAFLD, dlatego dieta, tak jak w przypadku otyłości, powinna uwzględniać maksymalnie wsparcie pracy wątroby.
– Masz chorą tarczycę
Upośledzona praca wątroby może być przyczyną problemów z pracą tarczycy- dochodzi do nieprawidłowego przekształcania hormonów tarczycy- T4 do aktywnego T3 (20 % tej przemiany ma miejsce właśnie w wątrobie).
– Przyjmujesz pigułki antykoncepcyjne
Syntetyczne hormony przyjmowane przez dłuższy czas są dla naszego organizmu szkodliwe. Największy problem obserwuje się u kobiet stosujących pigułki antykoncepcyjne, których negatywne skutki pojawiają się po ich odstawieniu- zaburzenia cyklu miesiączkowego, zaburzenia pracy tarczycy, zaburzenia w pracy innych hormonów, insulinooporność. Warto w takiej sytuacji wesprzeć pracę wątroby.
– Zażywasz dużo leków i nadużywasz alkoholu
Leki i alkohol są główną przyczyną chorób wątroby. Wsparcie pracy tego narządu jest kluczowe, ale jeszcze ważniejsze jest zminimalizowanie (w miarę możliwości) przyjmowania leków i całkowita rezygnacja z picia alkoholu.
– Towarzyszy Ci nadmiar stresu
Stres działa destrukcyjnie na nasz organizm, nie oszczędzając przy tym wątroby.
– Pracujesz w niekorzystnych warunkach
Toksyny środowiskowe, metale ciężkie, środki ochrony roślin szkodzą naszej wątrobie. Zadbaj o prawidłową dietę, suplementację ukierunkowaną na wsparcie wątroby i detoks.
CO LUBI NASZA WĄTROBA?
– warzywa: warzywa krzyżowe, zielenina, pomidory, buraki, czosnek, cebula, marchew
– owoce: awokado, jabłka
– kakao
– orzechy
– cytrusy- szczególnie woda z cytryną, pita na czczo działa korzystnie na pracę wątroby
– ocet jabłkowy
– zdrowe tłuszcze: masło, olej MCT, oliwa z oliwek
– przyprawy: kurkuma, cynamon
– zieloną herbatę
– nasiona chia
– zioła: karczoch, mniszek lekarski, korzeń łopianu, koper włoski
SUPLEMENTY, KTÓRE WARTO ZASTOSOWAĆ
– silymarin- wyciąg z ostropestu
– NAC
– ALA
– probiotyki
– berberyna
– witaminy z grupy B
Podane przeze mnie informacje są bardzo ogólne i nie stanowią porady lekarskiej ani instrukcji leczenia jakiejkolwiek choroby. Przed zastosowaniem jakiekolwiek terapii, w tym suplementacji, skontaktuj się ze swoim lekarzem lub dietetykiem. Jeśli potrzebujesz pomocy dietetyka w dostosowaniu diety do Twojego stanu zdrowia- zapraszam do kontaktu.
Jeżeli interesuje Cię temat Wątroba a dieta ketogenna przeczytaj również Największe błędy na diecie ketogennej
Bibliografia:
1. David Tendler i in.: The Effect of a Low-Carbohydrate, Ketogenic Diet on Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Pilot Study, Digestive Diseases and Sciences, 2007
2. Jeffrey D Browning i in.: Short-term weight loss and hepatic triglyceride reduction: evidence of a metabolic advantage with dietary carbohydrate restriction, Am J Clin Nutr. 2011
3. Joaquín Pérez-Guisado, Andrés Muñoz-Serrano: The Effect of the Spanish Ketogenic Mediterranean Diet on Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Pilot Study, Journal of Medicinal Food, 2011
4. Hannele Yki-Järvinen: Nutritional Modulation of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease and Insulin Resistance, Nutrients. 2015
5. Christophe Kosinski, François R. Jornayvaz: Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies, Nutrients, 2017
6. Jukka Westerbacka i in.: Dietary Fat Content Modifies Liver Fat in Overweight Nondiabetic Subjects, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2005
7. Takuji Ishimoto i in.: High Fat and High Sucrose (Western) Diet Induce Steatohepatitis that is Dependent on Fructokinase, Hepatology, 2013
4 komentarze
Patryk
1 lutego 2022 o godzinie 15:35Rewelacja, przyjemnie się to czyta.
jadietetyk
1 lutego 2022 o godzinie 17:01Dziękuję 🙂
Roger
22 stycznia 2021 o godzinie 11:50Naprawdę fajnie opisany artykuł. Najbardziej co rzuca się w oczy są przypisy do badań które na próżno szukać w artykułach negujących jedzenie tłuszczów czy też przejścia na dietę KETO. Bardzo dużo informacji które są pomocne ze zrozumieniem problemu z wątrobą.
jadietetyk
22 stycznia 2021 o godzinie 12:12Dziękuję. Niestety w interncie można znaleźć dużo nieprawdziwych i sprzecznych informacji na temat diet niskowęglowodanowych i wątroby, choć wiele badań na tą chwilę wskazuje, że dieta keto w wariancie śródziemnomorskim np. w przypadku NAFLD wykazuje korzystne działanie.