Menu
Kolacje / Przepisy / Sałatki / Śniadania

Warzywno-owocowa sałatka z fetą (keto, lchf)

warzywno-owocowa sałatka z fetą (keto, lchf) jadietetyk

Prosta, pyszna i piękna warzywno-owocowa sałatka z fetą, czyli idealny posiłek w 10 minut.

Ser feta jest moim ulubionym sałatkowym serem – idealnie komponuje się ze smakiem owoców. Pasują do niego zarówno słodkie, słone, jak i kwaśne dodatki. Dlatego dzisiaj połączyłam go z awokado, suszonymi pomidorami, borówką i granatem, a sałatkę wykończyłam kiełkami rzeżuchy. Petarda, mówię Wam! 🙂

Składniki/ 1 porcja

  • 100 g sera feta
  • 1/2 awokado, około 70 g
  • 2 plastry suszonych pomidorów, 20 g
  • 1 garść dowolnych sałat, 20 g
  • 2 łyżki borówek amerykańskich, 25 g
  • 1 łyżka pestek granatu, 15 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • 1 łyżka kiełków rzeżuchy

Przygotowanie – sałatka z fetą

Borówki dokładnie myjemy. Wyciągamy pestki z granatu.

Fetę i obrane awokado kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory kroimy w paseczki.

Na talerzu lub półmisku układamy sałaty, a na nich pokrojone składniki.

Sałatkę posypujemy owocami, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy kiełki rzeżuchy.

Gotowe!

Wartość odżywcza porcji: 596 kcal, 20 g białka, 50 g tłuszczu, 14 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika

Pozostałe przepisy na sałatki znajdziesz tutaj – KLIK

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz