Prosta, pyszna i piękna warzywno-owocowa sałatka z fetą, czyli idealny posiłek w 10 minut.
Ser feta jest moim ulubionym sałatkowym serem – idealnie komponuje się ze smakiem owoców. Pasują do niego zarówno słodkie, słone, jak i kwaśne dodatki. Dlatego dzisiaj połączyłam go z awokado, suszonymi pomidorami, borówką i granatem, a sałatkę wykończyłam kiełkami rzeżuchy. Petarda, mówię Wam! 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 100 g sera feta
- 1/2 awokado, około 70 g
- 2 plastry suszonych pomidorów, 20 g
- 1 garść dowolnych sałat, 20 g
- 2 łyżki borówek amerykańskich, 25 g
- 1 łyżka pestek granatu, 15 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
- 1 łyżka kiełków rzeżuchy
PRZYGOTOWANIE – SAŁATKA Z FETĄ
Borówki dokładnie myjemy. Wyciągamy pestki z granatu.
Fetę i obrane awokado kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
Na talerzu lub półmisku układamy sałaty, a na nich pokrojone składniki.
Sałatkę posypujemy owocami, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy kiełki rzeżuchy.
Gotowe!
Wartość odżywcza porcji: 596 kcal, 20 g białka, 50 g tłuszczu, 14 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Pozostałe przepisy na sałatki znajdziesz tutaj – KLIK
2 komentarze
Teresa
6 grudnia 2022 o godzinie 15:20Sałatka b. smaczna, śniadanko było pyszne.
jadietetyk
6 grudnia 2022 o godzinie 19:59Na zdrówko!