Menu
Desery / Przepisy

Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf)

keto torcik ferrero jadietetyk dieta ketogeniczna deser przepisy 2

To zdecydowanie najlepsze niskowęglowodanowe ciasto, jakie jadłam – keto torcik Ferrero! Mocno czekoladowy, orzechowy i rozpływający się w ustach.

Idealny deser dla osób unikających nabiału.

SKŁADNIKI

Spód

  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 10 g kakao
  • 50 g oleju kokosowego

Krem

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 10 g żelatyny
  • 100 g czekolady 80% bez cukru
  • 60 g erytrytolu
  • 20 g kakao
  • 50 g masła orzechowego, najlepiej z orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE – keto torcik Ferrero

Spód

Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Pestki słonecznika, wiórki kokosowe, orzechy i kakao umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy przestudzony, ale płynny olej kokosowy i całość dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy ją dłońmi na kształt tarty, czyli wyklejamy spód i boki formy.

Formę wstawiamy do lodówki.

Krem czekoladowy

W niewielkim garnuszku na małym ogniu mieszamy ze sobą mleczko kokosowe, masło orzechowe, kakao, połamaną w kostkę czekoladę i erytrytol. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Przygotowujemy 10 g żelatyny i zagotowujemy wodę w czajniku. Około 30-35 ml gorącej wody wlewamy do małego pojemniczka, od razu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną (patrz – uwagi).

Ciepłą żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i miksujemy bardzo dokładnie. Masę odkładamy do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie wlewamy na przygotowany wcześniej spód.

Całkowicie przestudzone ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

keto-torcik-ferrero-jadietetyk-dieta-ketogeniczna-deser-przepisy-1

Uwagi

  • forma, w której przygotowałam ciasto ma 16 cm średnicy
  • żelatynę do ciast przygotowuję zawsze zgodnie z instrukcją na blogu mysweetworld KLIK.
  • żelatynę można zamienić na agar agar
  • olej kokosowy można zamienić na masło

Wartość energetyczna całego ciasta: 3181 kcal, 58 g białka, 295 g tłuszczu, 56 g węglowodanów przyswajanych, 35 g błonnika

Wartość energetyczna porcji – 1/8 ciasta: 398 kcal, 7 g białka, 37 g tłuszczu, 7 g węglowodanów, 4 g błonnika

Koniecznie sprawdź pozostałe przepisy na keto desery.

Jeżeli podobają Ci się moje przepisy sprawdź również jadłospisy i wybierz coś dla siebie.

5 komentarzy

  • Katarzyna
    24 listopada 2021 o godzinie 15:28

    Witam, a czy da się zastąpić mleczko kokosowe serkiem mascarpone?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      24 listopada 2021 o godzinie 17:22

      Niestety nie wiem, bo nie próbowałam. Mascarpone ma inną konsystencję – jest dużo gęściejsze niż mleczko. Może spróbujesz, ale z mniejszą ilością żelatyny?

      Odpowiedz
  • Joasia
    27 października 2021 o godzinie 16:45

    Robię ten torcik już 4 raz. Nie jestem ani keto, ani vege, ale miałam ważnego gościa, który był na diecie keto i to dla niego chcialam zrobić coś specjalnego. Na początku zrobiłam 16cm, a nastepny poszedł już w tradycyjnej szklanej formie o podwójnej średnicy. Smakuje wszystkim, moja siostra się odchudza więc też unika cukru. Jej chłopak nie lubi za slodkich ciast ,więc ten skradł jego serce. Dziś robię kolejny na rodzinne spotkanie.
    Nawet moi bliscy znajomi, ktorzy nie znoszą keto wyrobów cukierniczych przyznali, że ten jest smaczny. Pracę ulatwia Nutribullet, bo ladnie mieli ziarna i orzechy.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      27 października 2021 o godzinie 17:45

      Bardzo się cieszę, Joasiu. Polecam się na przyszłość! 🙂

      Odpowiedz
  • […] Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf) pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog […]

    Odpowiedz

Zostaw komentarz