Menu
Desery / Przepisy

Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf)

keto torcik ferrero jadietetyk dieta ketogeniczna deser przepisy 2

To zdecydowanie najlepsze niskowęglowodanowe ciasto, jakie jadłam – keto torcik Ferrero! Mocno czekoladowy, orzechowy i rozpływający się w ustach.

Idealny deser dla osób unikających nabiału.

SKŁADNIKI

Spód

  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 10 g kakao
  • 50 g oleju kokosowego

Krem

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 10 g żelatyny
  • 100 g czekolady 80% bez cukru
  • 60 g erytrytolu
  • 20 g kakao
  • 50 g masła orzechowego, najlepiej z orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE – keto torcik Ferrero

Spód

Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Pestki słonecznika, wiórki kokosowe, orzechy i kakao umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy przestudzony, ale płynny olej kokosowy i całość dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy ją dłońmi na kształt tarty, czyli wyklejamy spód i boki formy.

Formę wstawiamy do lodówki.

Krem czekoladowy

W niewielkim garnuszku na małym ogniu mieszamy ze sobą mleczko kokosowe, masło orzechowe, kakao, połamaną w kostkę czekoladę i erytrytol. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Przygotowujemy 10 g żelatyny i zagotowujemy wodę w czajniku. Około 30-35 ml gorącej wody wlewamy do małego pojemniczka, od razu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną (patrz – uwagi).

Ciepłą żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i miksujemy bardzo dokładnie. Masę odkładamy do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie wlewamy na przygotowany wcześniej spód.

Całkowicie przestudzone ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

keto-torcik-ferrero-jadietetyk-dieta-ketogeniczna-deser-przepisy-1

Uwagi

  • forma, w której przygotowałam ciasto ma 16 cm średnicy
  • żelatynę do ciast przygotowuję zawsze zgodnie z instrukcją na blogu mysweetworld KLIK.
  • żelatynę można zamienić na agar agar
  • olej kokosowy można zamienić na masło

Wartość energetyczna całego ciasta: 3181 kcal, 58 g białka, 295 g tłuszczu, 56 g węglowodanów przyswajanych, 35 g błonnika

Wartość energetyczna porcji – 1/8 ciasta: 398 kcal, 7 g białka, 37 g tłuszczu, 7 g węglowodanów, 4 g błonnika

Koniecznie sprawdź pozostałe przepisy na keto desery.

60 komentarzy

  • Barbara
    5 kwietnia 2024 o godzinie 19:11

    Czy mogę zastąpić mleczko kokosowe śmietanką 30%?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      8 kwietnia 2024 o godzinie 08:19

      Myślę, że tak, ale proponuję ją ubić na sztywno i dodać odrobinę więcej żelatyny. Mleczko koksowe same w sobie tężeje w lodówce, śmietanka już nie.

      Odpowiedz
  • Olga Borys
    15 grudnia 2023 o godzinie 00:14

    Witajcie dbajacy o siebie

    Z ogromnym szacunkiem do tego co robicie ,mala uwaga w celach pomocy ,nie krytyki.
    Jako specjalista od zywienia ,bardzo prosze uwazac na stosowanie nadmierne mleczka kokosowego ktory w tej postaci,naturalnie nie wystepuje,. Dodawany jest polysorbate 60 lub 80. Jest to bardzo niebezpieczny emulgator ktory rozszczelnia jelita w momencie podania z pokarmem. Robiono wiele testow, lacznie osobixie bralam udzial w przetestowaniu mleczka I faktycznie rozszczelnia jelita. Ja zawsze podkreslam ze nie jedzenie samo a dodatki nieznane naszemu cialu sa grozniejsze.
    Stosujemy olej kokosowy sam lub wode kokosowa pozbawiona dodatkow. Nie chce wykladax tu danych klinicxnych ale jest to wazny temat dla oosb ktore zmieniana styl zywienia na skutek chorob przewleklych z autoregresji I chorob metabolicznych. Bez wykluczenia tego skladnika, mozemy nie osiagac rezultatow.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Olga Borys
      15 grudnia 2023 o godzinie 00:19

      Dodam ze porownujac mleczko kokosowe a smietanka double cream czyli smietanka o wysokiej zawartosci tluszczu jest zdecydowanie korzystniejsza niz mleczko kokosowe z dodatkami.
      I’m wyzszy udzial tluszczu w smietance slodkiej tym mniej w nim cukru. Ta ,nie posiada dodatkow jak to jest w przypadku mleczka ,choc trzeba byc czujnym bo producenci smietanki potrafia dodac emulgatory I inne srodki wiazace.

      Odpowiedz
    • jadietetyk
      16 grudnia 2023 o godzinie 12:28

      Witaj Olga, dzięki za komentarz, ale na rynku mamy sporo mleczek kokosowych bez dodatków polisorbatu 60 i 80, np. BIO Real Thai, Ekowital, AROY-D.

      Odpowiedz
  • Basia
    29 listopada 2023 o godzinie 12:30

    Mam pytanie odnośnie mleczka kokosowego, ponieważ w puszcze jest zawsze część biała gęsta i taka jakby woda. Rozumiem, że uzywamuy tylko tej białej części mleczka? Ile w takim razie puszek użyć aby uzyskac 400 gr gęstej części ? Proszę o pomoc

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      29 listopada 2023 o godzinie 12:58

      Otwieramy puszkę, przekładamy całą zwartość do miski i dokładnie mieszamy lub miksujemy, aż płynna część połączy się z gęstą 🙂 W żadnym wypadku nie marnujemy płynnej cześć mleczka. Jeżeli mleko jest tłuste, a takie powinno być, po wymieszaniu całość będzie miała gęstą konsystencję. Jeżeli mleczko będzie rzadkie po zmiksowaniu, też bym się tym zbytnio nie przejmowała, ponieważ reszta składników zagęści masę. Pamiętaj tylko o tym, żeby wybierać mleczko, które ma minimum 17% tłuszczu.

      Odpowiedz
      • Basia
        30 listopada 2023 o godzinie 10:05

        bardzo dziekuję za odpowiedź, w weekend mam urodziny i chce spróbować zrobić 🙂

        Odpowiedz
        • jadietetyk
          30 listopada 2023 o godzinie 19:49

          Wszystkiego najlepszego! Mam nadzieję, że ciasto będzie smakować 🙂

          Odpowiedz
  • Maria
    17 października 2023 o godzinie 19:53

    Dlaczego mleczko min. 17%? Czy chodzi tu o kwestie keto czy po prostu deser nie wyjdzie?
    Również pytanie wege: ile agaru użyć zamiast żelatyny?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      18 października 2023 o godzinie 08:55

      17% bo mleczko kokosowe musi być gęste. Jeśli chodzi o agar, to potrzebujemy go zdecydowanie mniej niż żelatyny, około 5 g, ale odmiany agaru mogą się różnić właściwościami żelującymi, dlatego warto sugerować się informacją na opakowaniu.

      Odpowiedz
  • HANNA
    15 sierpnia 2023 o godzinie 21:14

    Jakie użyła pani masło orzechowe (laskowe) z jakiej firmy i gdzie można takie kupić.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      16 sierpnia 2023 o godzinie 09:00

      Moje ulubione masło z orzechów laskowych to masło z Rossmanna z firmy Ekogram. Od jakiegoś czasu robię je jednak samodzielnie i taki sposób też polecam 🙂

      Odpowiedz
  • Jadwiga
    10 lipca 2023 o godzinie 15:16

    Super przepis chociaż dla mnie za ciężkie trochę ale jak dodałam borówki to „niebo w gębie”. Nie wiem czy nie zaburzają proporcji.

    Odpowiedz
  • Ewelina
    2 kwietnia 2023 o godzinie 19:20

    To jest najpyszniejsze ciasto jakie jadłam!!! A byłam mega łakomczuchem i nie jedno ciasto jadłam?
    Wszystkie Pani przepisy są łatwe i bardzo pyszne dania wychodzą ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      2 kwietnia 2023 o godzinie 19:31

      Bardzo dziękuję! Torcik Ferrero to faktycznie wyjątkowe ciacho 🙂 Smakuje nie tylko na diecie niskowęglowodanowej 🙂

      Odpowiedz
  • Renata
    21 stycznia 2023 o godzinie 15:40

    Przymierzam sie do zrobienia torciku ferrero. Ile procentowego mleczka kokosowego należy urzyc

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      21 stycznia 2023 o godzinie 16:45

      Minimum 17%.

      Odpowiedz
  • AgnUrb
    8 stycznia 2023 o godzinie 17:29

    Pyszny jest:) Mocno czekoladowy, aksamitny:) Pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Dziękuję za cudowny przepis!

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      8 stycznia 2023 o godzinie 18:00

      Bardzo proszę! 🙂

      Odpowiedz
  • Marcin
    16 grudnia 2022 o godzinie 20:13

    Kłaniam się. Czym w kremie można (?) zastąpić czekoladę?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      18 grudnia 2022 o godzinie 20:42

      Niestety w tym przepisie bardzo ciężko znaleźć zamiennik dla czekolady.

      Odpowiedz
  • Magdalena
    10 grudnia 2022 o godzinie 15:13

    Hej;) przymierzam się do torcika:) mam dwa pytania:) czy można zrobić w większej formie i podwoić składniki? Czyli dwie porcje po prostu? A drugie- czy zmielenie zairenek w blenderze jest niezbędne? Obawiam się, że mój blender nie poradzi sobie ze zmieleniem..
    🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      11 grudnia 2022 o godzinie 12:51

      Hej!

      Tak, możesz podwoić składniki i zrobić w większej formie.

      Myślę, że mielenie nie jest niezbędne, ale ciasto może się gorzej lepić.

      Odpowiedz
  • Zuzia
    6 listopada 2022 o godzinie 20:41

    Dzien dobry, zrobiłam dzisiaj, szybciutko się robi, nie wymaga dużo pracy. Wygląda bardzo efektownie i pięknie się kroi. Jedyne co to trochę za bardzo przebijał się smak mleka kokosowego. Czy tak powinno być?
    Pozdrawiam
    Zuzia

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      7 listopada 2022 o godzinie 08:29

      Dzień dobry,

      nie. A jakiego mleka użyłaś? Niektóre mają bardzo intensywny smak.

      Odpowiedz
      • Zuzia
        8 listopada 2022 o godzinie 20:27

        Real Thai 🙁

        Odpowiedz
        • jadietetyk
          9 listopada 2022 o godzinie 09:45

          Następnym razem spróbuj z innym. Mleczko Real Thai od jakiegoś czasu ma inny skład. Kiedyś było o wiele smaczniejsze.

          Odpowiedz
  • Paulina
    5 listopada 2022 o godzinie 21:32

    Witam, jaka dokładnie czekolada bez cukru została użyta?

    Odpowiedz
  • Patrycja
    25 września 2022 o godzinie 14:29

    Rewelacyjny! Dodałam mniej erytrytolu, a zamiast żelatyny trochę masła. Wyszło genialne, mocno czekoladowe. Dzięki za ten przepis 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      28 września 2022 o godzinie 08:12

      Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz i na zdrówko 🙂

      Odpowiedz
    • Elwira
      1 listopada 2022 o godzinie 18:19

      Czy dodała pani masło 82% czy masło klarowane?

      Odpowiedz
  • Aga
    13 września 2022 o godzinie 11:44

    Pychotka, u mnie zagościło na dobre, szybkie, proste zdrowe i przepyszne ?, ja zamiast żelatyny daję 120g masła.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      13 września 2022 o godzinie 13:11

      Bardzo się cieszę! Smacznego 🙂

      Odpowiedz
    • Marta
      15 listopada 2022 o godzinie 13:07

      Mam pytanie. W którym momencie dodaje Pani masło? Rozpuszcza Pani z pozostałymi składnikami w rondlu czy uciera?
      Będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙂

      Odpowiedz
  • Anna
    19 sierpnia 2022 o godzinie 21:45

    Ilu procentowe jest użyte w przepisie mleko kokosowe?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      21 sierpnia 2022 o godzinie 14:59

      Do przepisu użyłam mleczka Real Thai, które ma 19% tłuszczu.

      Odpowiedz
  • Krysia
    3 czerwca 2022 o godzinie 22:37

    Cześć, mogę dodać słodzika zamiast erytrytolu? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    Odpowiedz
  • Franek
    3 czerwca 2022 o godzinie 22:15

    Cześć, nie mam erytrytolu, można użyć słodzika? Jeśli tak to ile żeby uzyskać ta sama słodycz?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      4 czerwca 2022 o godzinie 08:12

      Cześć! To zależy, jaki słodzik masz na myśli. 1 łyżeczka erytrytolu to jak 3/4 łyżeczki zwykłego cukru. Podejrzewam, że na opakowaniu słodzików jest przelicznik ,,słodkości” względem zwykłego cukru. 🙂 Dlatego należy to odpowiednio przeliczyć.

      Odpowiedz
  • Magda
    2 czerwca 2022 o godzinie 13:46

    Czy można użyć zwykłego oleju np rzepakowego?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      2 czerwca 2022 o godzinie 13:54

      Nie. Olej rzepakowy nie stężeje pod wpływem niskiej temperatury, tak jak olej kokosowy.

      Odpowiedz
      • Magda
        2 czerwca 2022 o godzinie 14:07

        Ok, dzięki za odpowiedz, dam znać czy wyszło pyszne ☺️

        Odpowiedz
    • Edyta
      13 sierpnia 2022 o godzinie 21:00

      Czy można zastąpić worki kokosowe większą ilością słonecznika lub orzechów ? A olej kokosowy zamienić na masło ??

      Odpowiedz
      • jadietetyk
        15 sierpnia 2022 o godzinie 17:43

        Myślę, że tak.

        Odpowiedz
  • Agnieszka
    3 lutego 2022 o godzinie 10:28

    Niebo w gębie ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      3 lutego 2022 o godzinie 13:56

      Dziękuję! Smacznego 🙂

      Odpowiedz
    • Ewa
      16 lutego 2022 o godzinie 11:58

      Dzis będę robić to cudo i testować z rodzinką ?

      Odpowiedz
      • jadietetyk
        16 lutego 2022 o godzinie 12:05

        Smacznego! Proszę dać znać, czy smakowało 🙂

        Odpowiedz
        • Anika
          1 marca 2023 o godzinie 20:42

          Zrobilam i zjadlam dzielac na 2 razy,tylko na 2 razy,masakra jakie pyszne,nie moglam sie oprzec

          Odpowiedz
  • Karolina
    30 stycznia 2022 o godzinie 20:04

    Sztos???? podałam na deser po niedzielnym obiedzie i rozszedł się w tempie ekspresowym. Z pewnością zrobię ten torcik jeszcze wiele razy. POLECAM??

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      30 stycznia 2022 o godzinie 20:41

      Dziękuję! Ja też go uwielbiam 🙂

      Odpowiedz
  • Dagmara
    12 stycznia 2022 o godzinie 22:10

    Na jaki wymiar blaszki, podane są proporcje?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      13 stycznia 2022 o godzinie 08:51

      Informacja znajduje się w przepisie – 16 cm średnicy

      Odpowiedz
  • Katarzyna
    24 listopada 2021 o godzinie 15:28

    Witam, a czy da się zastąpić mleczko kokosowe serkiem mascarpone?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      24 listopada 2021 o godzinie 17:22

      Niestety nie wiem, bo nie próbowałam. Mascarpone ma inną konsystencję. Może spróbujesz, ale z mniejszą ilością żelatyny?

      Odpowiedz
    • Emi
      21 lipca 2022 o godzinie 08:17

      Nie bo nie stężeje jak mleko kokosowe

      Odpowiedz
  • Joasia
    27 października 2021 o godzinie 16:45

    Robię ten torcik już 4 raz. Nie jestem ani keto, ani vege, ale miałam ważnego gościa, który był na diecie keto i to dla niego chcialam zrobić coś specjalnego. Na początku zrobiłam 16cm, a nastepny poszedł już w tradycyjnej szklanej formie o podwójnej średnicy. Smakuje wszystkim, moja siostra się odchudza więc też unika cukru. Jej chłopak nie lubi za slodkich ciast ,więc ten skradł jego serce. Dziś robię kolejny na rodzinne spotkanie.
    Nawet moi bliscy znajomi, ktorzy nie znoszą keto wyrobów cukierniczych przyznali, że ten jest smaczny. Pracę ulatwia Nutribullet, bo ladnie mieli ziarna i orzechy.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      27 października 2021 o godzinie 17:45

      Bardzo się cieszę, Joasiu. Polecam się na przyszłość! 🙂

      Odpowiedz
  • […] Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf) pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog […]

    Odpowiedz

Zostaw komentarz