Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Tofu smażone w sezamie (keto, lchf)

tofu smażone w sezamie (keto, lchf) jadietetyk

Tofu smażone w sezamie na sałatce z sosem jogurtowym – idealna propozycja na wegetariańskie keto śniadanie, obiad lub kolację 🙂 U mnie z dodatkiem chrupiącej marchewki pokrojonej za pomocą obieraczki julienne oraz oliwek. Niebo w gębie!

Tofu na diecie keto

Często moi Pacjenci pytają mnie, czy mogą jeść tofu na diecie keto lub low carb. Oczywiście! Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań, ponieważ 100 g tofu zawiera około 2 g węglowodanów przyswajalnych.

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 100 g tofu wędzonego
  • 1 łyżka sezamu, 12 g
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 6 g
  • 1 łyżka oliwy, 10 g
  • 0,5 łyżeczki miodu (można pominąć), 6 g
  • 3 liście sałaty masłowej lub rzymskiej, około 30 g
  • 1 średnia marchewka, 45 g
  • 10 czarnych oliwek, 25 g
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego, 40 g
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku, 3 g
  • 1 mały ząbek czosnku, 3 g
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 10 g

PRZYGOTOWANIE – tofu smażone w sezamie

Przygotowujemy sałatkę: na talerzu układamy porwane kawałki sałaty i dodajemy oliwki w całości. Marchewkę kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki julienne (jak na zdjęciu) lub kroimy w słupki. Pokrojoną marchewkę układamy na sałacie.

Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i drobno siekamy. Koperek również drobno siekamy i razem z czosnkiem przekładamy do miseczki. Dodajemy jogurt, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Następnie przekładamy do głębokiego talerza lub miski i dodajemy sos sojowy oraz sezam. Mieszamy całość delikatnie, żeby tofu pokryło się sezamem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy plastry tofu. Dodajemy również sezam, który został na talerzu. Smażymy około 2 minut z każdej strony (do zarumienia). Opcjonalnie pod koniec dodajemy miód i całość mieszamy. Miód w połączeniu z sezamem nadaje tofu wyjątkowego aromatu 🙂

Usmażone tofu układamy na sałatce. Całość posypujmy sezamem, który został na patelni i posiekanym drobno szczypiorkiem.

Wartość odżywcza porcji (z miodem): 463 kcal, 24 g białka, 33 g tłuszczu, 14 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika

Wartość odżywcza porcji (bez miodu): 443 kcal, 24 g białka, 33 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz