Dziś mam dla Was przepis na pieczony stek z warzywami. Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Ja do przepisu użyłam antrykotu wołowego – to moja ulubiona część wołowiny. Dzięki fragmentom tłuszczu mięso jest bardzo soczyste i łatwe w przygotowaniu. Z porcją pieczonych warzyw to prawdziwa uczta dla podniebienia.
SKŁADNIKI
- 1 stek z antrykotu w temperaturze pokojowej, 200 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego, 30 g
- 1/8 kalafiora, 100 g
- 1/5 brokuła, 100 g
- 5 pomidorków koktajlowych, 50 g
- ½ papryki białej, 70 g
- 1 mała czerwona cebula, 70 g
- sól i świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE – pieczony stek z warzywami
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy w większą kostkę, a cebulę w ósemki.
Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Opcjonalnie całość posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami np. mieszanką śródziemnomorską.
Warzywa wykładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. W trakcie pieczenia mieszamy całość 2-3 razy.
Na patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy (lub masło) i smażymy mięso po 1 minucie z każdej strony. Czas smażenia możemy wzdłużyć o 2-3 minuty, w zależności od tego, jak bardzo wysmażony stek lubimy.
Po upływie 20 minut warzywa wyciągamy z piekarnika, układamy na nich mięso i wkładamy do piekarnika na 4 minuty. Po upływie 4 minut ponownie wyciągamy naczynie z mięsem i warzywami, przekładamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejne 4 minuty.
Stek powinien odpocząć po upieczeniu 4-5 minut.
Całość wykładamy na talerz, mięso solimy i podajemy z ulubionym sosem lub masłem czosnkowym.
Wartość energetyczna porcji: 649 kcal, 48 g białka, 45 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy