Menu
Desery / Kolacje / Przekąski / Przepisy / Śniadania

Słodkie bułeczki z jabłkami (keto, lchf)

jadietetyk deser slodkie buleczki z jablkami keto lchf

Keto bułeczki na słodko? Dlaczego nie! 

Nie spodziewałam się, że wyjdą tak rewelacyjne w smaku.  

Bułeczki to modyfikacja przepisu na najlepsze keto bułki od OLA La LCHF, dlatego nie zawierają ani grama mąki, są bardzo niskowęglowodanowe i mają sporo błonnika. 

U mnie z jabłkami, czekoladą i szczyptą cynamonu. Świetnie sprawdzą się również z domowymi powidłami. 

SKŁADNIKI/2 bułeczki

Farsz

  • 1 małe jabłko, u mnie obrane ze skórki i bez gniazd nasiennych to 75 g 
  • 2 kostki czekolady 80% bez cukru, 12 g 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego, 5 g
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie ½ łyżeczki erytrytolu

Bułeczki

  • 20 g łupin babki jajowatej
  • 100 g twarogu sernikowego 18% 
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła klarowanego, 5 g
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 g 
  • opcjonalnie 1 łyżeczka erytrytolu lub więcej do smaku

PRZYGOTOWANIE

Farsz

Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

W małym garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i opcjonalnie słodzidło. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. 

Czekoladę siekamy w drobną kosteczkę.

Bułeczki

Ciasto przygotowujemy tak, jak w oryginalnym przepisie.

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na 10 minut. 

Formujemy 2 płaskie bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej to zrobić mając mokre dłonie, wówczas ciasto nie będzie się kleić.

Na środku bułeczek robimy wgłębienie, do którego wkładamy farsz i posiekaną czekoladę. 

Pieczemy w piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 25 minut w 170°C. Następnie przez 10-15 minut w 150°C. 

Najważniejsze! W trakcie i po upieczeniu bułeczek nie otwieramy piekarnika, inaczej bułeczki opadną. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bułeczki, aż piekarnik ostygnie. 

Keto bułeczki wychodzą bardzo mięciutkie i puszyste. Jak z cukierni 🙂

jadietetyk deser słodkie bułeczki cynamonowe z jabłkami keto lchf

Wartość odżywcza 1 sztuki: 282 kcal, 9 g białka, 22 g tłuszczu, 7 g węglowodanów netto, 10 g błonnika

12 komentarzy

  • Gosia
    18 sierpnia 2023 o godzinie 12:11

    Czy można zastąpić babkę jajowata czymś innym?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      20 sierpnia 2023 o godzinie 16:49

      Niestety wydaje mi się, że w tym przepisie odgrywa ona główną rolę.

      Odpowiedz
  • Monika
    5 sierpnia 2023 o godzinie 23:11

    Dzień dobry, bardzo proszę o informacje czy twaróg mozna zastąpić tutaj mascarpone?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz, dziękuje 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      7 sierpnia 2023 o godzinie 08:16

      Dzień dobry, niestety nie próbowałam i wydaje mi się, że konsystencja będzie zbyt luźna.

      Odpowiedz
      • Monika
        8 sierpnia 2023 o godzinie 22:41

        Bardzo dziękuje za odpowiedz 🙂

        Odpowiedz
  • Ania
    3 maja 2023 o godzinie 16:10

    Bułeczki są przepyszne 🙂 robiłam je z jabłkami, borówką amerykańską i malinami – za każdym razem wychodzą rewelacyjne 🙂

    Odpowiedz
  • Ela
    7 listopada 2021 o godzinie 20:16

    Jakim cudem ta bułka wyszła taka biała?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      8 listopada 2021 o godzinie 08:09

      Do przepisu użyłam łupin babki jajowatej z firmy Bio Planet (w żółtym opakowaniu). Oni mają bardzo jasne te łupiny, dlatego w połączeniu z twarogiem, bułeczki wyszły w takim kremowym kolorze, a nie ciemnym, jak większość keto-bułek.

      Odpowiedz
  • Iwona
    11 maja 2021 o godzinie 13:02

    Co to są łupiny babki jajowatej

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      14 maja 2021 o godzinie 15:00

      Łupiny babki jajowatej to źródło błonnika o szerokim zastosowaniu w diecie ketogenicznej. Nadaje się idealnie do wypieków, ponieważ powoduje, że konsystencja ciasta jest zbita, dlatego poniekąd zastępuje mąkę.

      Odpowiedz
      • P
        1 kwietnia 2024 o godzinie 08:16

        A łupiny Babki mają być w ziarenkach czy mielone?

        Odpowiedz
        • jadietetyk
          1 kwietnia 2024 o godzinie 17:44

          Łupiny zmielone lub całości.

          Odpowiedz

Zostaw komentarz