Jeżeli szukacie idealnej keto zapiekanki to myślę, że jesteście w dobrym miejscu! Przepyszna i rozpływająca się w ustach keto zapiekanka z cukinii, czyli prawdziwa uczta dla podniebienia! 🙂
Połączenie szpinaku, cukinii, pomidorów z rozpływającymi się serami i nutką ostrego smaku jest po prostu zachwycające. Zapiekanka z pewnością zostanie ze mną na dłużej. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Zapiekanka smakuje na ciepło i na zimno, dlatego będzie świetnym pomysłem zarówno na keto obiad, jaki i posiłek na wynos.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 2 małe cukinie, u mnie 375 g
- 1 ząbek czosnku, 6 g
- 1/2 papryki chili, 4 g
- 4 garście szpinaku, 100 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 kulka sera mozzarella, 120 g
- 40 g sera z niebieską pleśnią
- 70 g parmezanu lub sera Bursztyn
- 3 plastry szynki parmeńskiej, 40 g
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony czosnek, chilli, suszone oregano
PRZYGOTOWANIE – keto zapiekanka z cukinii
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy wzdłuż w cienkie paski. Ja zrobiłam to za pomocą noża, ale można posłużyć się obieraczką do warzyw. Waga 375 g dotyczy już pokrojonych plastrów cukinii.
Plastry cukinii przekładamy na talerz, posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie dokładnie odsączamy z nadmiaru wody.
Czosnek obieramy i razem z papryczką chilli drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy czosnek oraz chilli. Smażymy na małym ogniu około 1 minuty. Następnie wrzucamy szpinak, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy całość i dusimy około 4 minut. Wyłączamy ogień i odstawiamy patelnię.
Do niewielkiego garnka wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, szczyptę soli, pieprzu, suszonego czosnku i chilli oraz 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut często mieszając, aż sos zgęstnieje. Ja wybrałam przecier z kartonu z kawałkami pomidorów, ale możemy wykorzystać również pomidory z puszki lub około 400 g świeżych pomidorów, które należy sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
Ser mozzarella kroimy w plastry, ser z niebieską pleśnią w kostkę, a parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szynkę parmeńską rwiemy na drobne kawałki.
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C (funkcja góra-dół).
Połowę odsączonych z wody plastrów cukinii układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na cukinię nakładamy szpinak z patelni i rozkładamy równomiernie. Na szpinaku układamy połowę plastrów mozzarelli, całą szynką parmeńską i cały ser z niebieską pleśnią. Przykrywamy całość plastrami cukinii, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym, który również staramy się równomiernie rozłożyć na cukinii. Na sosie układamy pozostałą ilość mozzarelli.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13 minut.
Po upływie 13 minut wyciągamy zapiekankę z piekarnika i jeżeli na dnie zebrało się dużo wody, możemy spróbować ją ostrożnie odlać z pomocą łyżki. Następnie posypujemy całość parmezanem i wkładamy ponownie do piekarnika na około 6 minut.
Naczynie od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut do delikatnego przestudzenia. Będzie się lepiej kroić, a konsystencja zapiekanki będzie bardziej zbita.
Smacznego!
Więcej inspiracji na keto obiady znajdziecie w moim e-booku, w którym zgromadziłam 30 najlepszych niskowęglowodanowych przepisów, nieopublikowanych wcześniej na moim blogu, ale doskonale znanych i uwielbianych przez moich Pacjentów.
-
E-book Keto Obiady29,00 zł
Wartość odżywcza całości: 1275 kcal,79 g białka, 95 g tłuszczu, 22 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 638 kcal, 40 g białka, 48 g tłuszczu, 11 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Brak komentarzy