Keto serniczki w kokilkach z truskawkami to niesamowicie prosty niskowęglowodanowy deser.
Do zrobienia tych mini serniczków wykorzystałam przepis na klasyczny sernik wiedeński, ale zamiast zwykłego cukru użyłam erytrytolu i dodałam kilka truskawek.
Serniczki są bardzo delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI/ 4 porcje
- 250 g twarogu tłustego
- 40 g masła
- 3 jajka
- 50 g erytrytolu
- 1 łyżeczka mąki kokosowej lub ziemniaczanej, 6 g
- 6 truskawek, 90 g
PRZYGOTOWANIE – keto serniczki
Jaja oraz twaróg wyciągamy wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia
Ser mielimy. Ja zrobiłam to dwukrotnie.
Do zmielonego sera dodajemy mąkę i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy.
Truskawki kroimy w plasterki.
Jajka miksujemy kilka minut z erytrytolem i dodajemy partiami do masy serowej. Na koniec dodajemy truskawki. Całość delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do czterech kokilek i pieczemy 35 minut w 150 stopniach.
Po upieczeniu serniczki studzimy w piekarniku około 30 minut.
Wartość energetyczna porcji: 255 kcal, 16 g białka, 19 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna całości: 1020 kcal, 64 g białka, 76 g tłuszczów, 20 g węglowodanów przyswajalnych
Makro jest podane dla przepisu z użyciem mąki ziemniaczanej. Jeżeli do przepisu użyjesz mąki kokosowej, węglowodanów będzie trochę mniej 🙂
2 komentarze
Karolina
30 stycznia 2022 o godzinie 20:06Kolejny deser który zrobiłam z przepisu jadietetyk.pl i kolejne „niebo w gębie”????
jadietetyk
30 stycznia 2022 o godzinie 20:40Bardzo się cieszę!
Dzięki 🙂