Szparagi to naturalne źródło wielu witamin i minerałów. Wspomagają pracę nerek, wątroby, jelit i płuc. Jest to idealne warzywo dla osób na adaptacji do ketozy, ponieważ zawiera tylko 2,2 g węglowodanów na 100 g.
Niestety sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego póki są dostępne w sklepach korzystajmy z ich właściwości zdrowotnych i smakowych- przyrządzajmy je na wiele różnych sposobów.
Zielone szparagi przyrządza się prosto i szybko- wystarczy odciąć ich twarde końcówki (ok. ⅓ dołu) i ugotować. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty w pozycji pionowej.
Jakie szparagi wybrać?
Szparagi powinny być jędrne i mieć przyjemny zapach. Nie powinny być zbyt grube- najsmaczniejsze i najmniej łykowate to te o grubości do 1 cm.
PRZEPIS NA KETO SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI/ 1 porcja
– 150 g szparagów zielonych
– 1 łyżka ziaren słonecznika, 15 g
– 50 g pomidorków koktajlowych
– 2 garści rukoli, 40 g
– 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
– 50 g łososia wędzonego
– łyżka kiełków jarmużu
PRZYGOTOWANIE
Szparagi przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną powyżej. Ostudzamy i kroimy na 2-3 cm słupki.
Pomidorki kroimy wzdłuż na pół i przekładamy do miseczki. Dodajemy sałatę, kiełki, kawałki łososia, słonecznik i szparagi. Całość mieszamy i polewamy oliwą.
Możemy doprawić ulubionymi ziołami, pieprzem i solą.
Wartość energetyczna porcji: 495 kcal, 19 g białka, 43 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych
Makro możemy modyfikować zwiększając lub zmniejszając ilość oliwy.
1 komentarz
Schab w sosie śmietanowym ze szparagami (keto, lchf) | jadietetyk.pl
27 maja 2020 o godzinie 09:25[…] Fanom szparagów polecam sałatkę ze szparagami KLIK […]