Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Przepisy / Sałatki / Śniadania

Sałatka z tuńczykiem i fetą (keto, low carb)

sałatka z tuńczykiem i serem feta keto low carb jadietetyk

Ta keto sałatka z tuńczykiem i fetą to połączenie wyrazistych smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia 🙂 Sałatka może być idealnym posiłkiem do lunchboxa, a dzięki swojej kremowej konsystencji sprawdzi się również jako pasta do keto pieczywa.

Przygotowując sałatkę zwrócić uwagę na jeden kluczowy składnik – ser feta. Aby nadać sałatce autentyczny smak i zachować jej wartości odżywcze, wybierz prawdziwy ser feta, wytwarzany z mleka koziego i owczego. Unikaj „sera sałatkowego”, który z serem feta nie ma za wiele wspólnego. Sery sałatkowe produkowane są z mleka krowiego, a ich smak i konsystencja znacząco odbiegają od prawdziwego sera feta.

SKŁADNIKI

  • 70 g sera feta
  • 50 g tuńczyka w wodzie (waga po odsączeniu)
  • 1 małe awokado, 80 g
  • 1/4 małej cebuli czerwonej, 15 g
  • 8 oliwek czarnych, 20 g
  • 2 łyżki majonezu, 40 g
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, 20 g
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku, 3 g
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 4 g
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE – sałatka z tuńczykiem i fetą

Ser feta kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy odsączonego w wody tuńczyka.

Koperek i pietruszkę drobno siekamy. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, oliwki kroimy w drobne plasterki, a czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Przygotowane składniki przekładamy do miski.

Dodajemy majonez, jogurt oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 671 kcal, 26 g białka, 59 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika

2 komentarze

  • Monika
    18 lutego 2025 o godzinie 20:37

    Sałatka przetestowana i wyszła bardzo smaczna👌 Dodałam czerwoną paprykę i dzięki temu nabrała trochę słodyczy. Dziękuję za przepis 😊

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      19 lutego 2025 o godzinie 09:14

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂 Na zdrówko!

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

0