Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Keto bułki bez nabiału

bułki keto bez nabiału przepis jadietetyk

Przepyszne, mięciutkie i zaskakująco proste w przygotowaniu keto bułki bez nabiału, posmaku jajek i kokosa. Idealne do tradycyjnych kanapek i burgerów.

Bułki przygotowałam na bazie otrębów żytnich, dlatego od razu odpowiem na nurtujące Was pytanie – czy na diecie ketogenicznej można jeść otręby? Tak, można! 🙂 Zawierają średnio 20-26 g węglowodanów przyswajalnych w 100 g i do tego całe mnóstwo błonnika. Jedna keto bułka przygotowana z otrębów zawiera około 5 g węglowodanów przyswajalnych.

Jeżeli unikacie w swojej diecie glutenu, do przygotowania bułek wykorzystajcie otręby gryczane.

SKŁADNIKI

  • 100 g otrębów żytnich lub gryczanych
  • 25 g słonecznika
  • 25 g sezamu
  • 30 g łupin babki jajowatej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja (M)
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ulubionych ziół (np. oregano, rozmaryn, kminek, czarnuszka)
  • 1 łyżka oliwy do natłuszczania dłoni, 10 g

PRZYGOTOWANIE – keto bułki bez nabiału

W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: otręby, słonecznik, sezam, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia, sól i zioła.

Do osobnej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je dokładnie i wlewamy lekko ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z suchymi składnikami.

Całość łączymy za pomocą łyżki lub miksujemy na najmniejszych obrotach przez kilkanaście sekund.

Ciasto odstawiamy na 10 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Po 10 minutach formujemy natłuszczonymi dłońmi 6 niewielkich bułeczek. Układamy je na blasze i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy 30-35 minut.

Bułki po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.

Wartość odżywcza całości: 963 kcal, 46 g białka, 57 g tłuszczu, 32 g węglowodanów przyswajalnych, 69 g błonnika

Wartość odżywcza 1 sztuki: 161 kcal, 8 g białka, 10 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 12 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz