Menu
Kolacje / Przepisy / Sałatki / Śniadania

Sałatka z serem feta i cukinią (keto, lchf)

Lekka keto sałatka z serem feta, której wykonanie trwa zaledwie kilka minut, czyli idealne wiosenne śniadanie, lunch lub kolacja.

Niedługo sezon na warzywa rozpocznie się w pełni, dlatego wypatrujcie coraz to nowszych przepisów na wiosenno-letnie sałatki. Przyznam szczerze, że ta sałatka też pięknie pachnie wiosną. 🙂

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 90 g ser feta
  • 1/2 małej cukinii, 120 g
  • 1 mały pomidor, 100 g
  • 1/2 czerwonej cebuli, 35 g
  • kilka czarnych oliwek, 15 g
  • garść sałat i młodych listków
  • 1 łyżka nasion słonecznika lub pestek dyni, 15 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 1 mały ząbek czosnku, 3 g
  • kilka listków świeżej bazylii
  • opcjonalnie szczypta suszonego oregano i/lub tymianku

KETO SAŁATKA Z SEREM FETA- PRZYGOTOWANIE

Cukinię dokładnie myjemy. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Oliwki również kroimy w plasterki, cebulę i pomidora w kostkę.

Na talerzu układamy sałaty i pokrojone warzywa. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i słonecznikiem.

Sos: czosnek i listki bazylii bardzo drobno siekamy i łączymy z oliwą. Opcjonalnie dodajemy suszone oregano i tymianek (po szczypcie). Całość dokładnie mieszamy.

Gotowym sosem polewamy składniki na talerzu.

Wartość odżywcza: 557 kcal, 23 g białka, 45 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto sałatki.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz