Menu
Kolacje / Przepisy / Sałatki / Śniadania

Sałatka z mozzarellą i szpinakiem (keto, lchf)

sałatka z mozzarellą i szpinakiem keto jadietetyk

Szybka, prosta, smaczna i pełna zdrowia sałatka z mozzarellą i szpinakiem – idealna na śniadanie, lunch i kolację. Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 5 minut. 🙂

Smacznego i na zdrowie!

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 3 garście szpinaku, około 100 g
  • 1 cała mozzarella, 125 g (lub mozzarella w mini kulkach)
  • 1 garść pomidorków koktajlowych, około 100 g
  • 1 awokado, u mnie 140 g
  • 1 łyżka siemienia lnianego, 15 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
  • 1 mała cebula czerwona, 70 g
  • 1 łyżka soku z cytryny, 10 g
  • szczypta soli oraz świeżo zmielonego pieprzu
  • ulubione suszone zioła np. oregano

PRZYGOTOWANIE – sałatka z mozzarellą i szpinakiem

Pomidorki myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w kostkę.

Awokado i cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.

Szpinak przekładamy do miseczki lub na talerz. Dodajemy pokrojone składniki, skrapiamy całość sokiem z cytryny oraz oliwą. Posypujemy siemieniem lnianym, szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy ulubione zioła np. suszone oregano.

Całość dokładnie mieszamy.

Gotowe!

Wartość energetyczna całości: 1042 kcal, 40 g białka, 89 g tłuszczów, 17 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcja: 521 kcal, 20 g białka, 45 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na szybkie keto sałatki.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz