Szybka, prosta, smaczna i pełna zdrowia sałatka z mozzarellą i szpinakiem – idealna na śniadanie, lunch i kolację. Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 5 minut. 🙂
Smacznego i na zdrowie!
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 3 garście szpinaku, około 100 g
- 1 cała mozzarella, 125 g (lub mozzarella w mini kulkach)
- 1 garść pomidorków koktajlowych, około 100 g
- 1 awokado, u mnie 140 g
- 1 łyżka siemienia lnianego, 15 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
- 1 mała cebula czerwona, 70 g
- 1 łyżka soku z cytryny, 10 g
- szczypta soli oraz świeżo zmielonego pieprzu
- ulubione suszone zioła np. oregano
PRZYGOTOWANIE – sałatka z mozzarellą i szpinakiem
Pomidorki myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w kostkę.
Awokado i cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
Szpinak przekładamy do miseczki lub na talerz. Dodajemy pokrojone składniki, skrapiamy całość sokiem z cytryny oraz oliwą. Posypujemy siemieniem lnianym, szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy ulubione zioła np. suszone oregano.
Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe!
Wartość energetyczna całości: 1042 kcal, 40 g białka, 89 g tłuszczów, 17 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcja: 521 kcal, 20 g białka, 45 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na szybkie keto sałatki.
Brak komentarzy