Sezon na większość warzyw i owoców pomału dobiega końca.
Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadam za smakiem świeżych warzyw późną jesienią i zimą, szczególnie pomidorów czy ogórków. W zimie przeważają głównie warzywa korzeniowe, liściaste, kapustne i tylko one zachowują swój smak.
Dobrą alternatywą są również mrożonki. Odpowiedni sposób mrożenia nie wiąże się z dużą utratą wartości odżywczych warzyw i owoców- tak naprawdę straty są niewielkie. Dlatego też przygotowałam dla Was przepis na szybką keto sałatkę z mrożoną fasolką szparagową i boczkiem.
Idealna na chłodne dni i keto-adaptację.
SKŁADNIKI/1 porcja
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 60 g boczku wędzonego
- 20 g parmezanu
- pół małej cebuli, 30 g
- 1 ząbek czosnku, 6 g
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Boczek kroimy w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy do boczku i dusimy około 1 minuty.
Na patelnię wrzucamy fasolkę i całość dusimy około 7 minut. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Pod koniec duszenia całość posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem.


Wartość odżywcza: 473 kcal, 20 g białka, 35 g tłuszczu, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika
Brak komentarzy