Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Sałatki / Śniadania

Sałatka z fasolką i boczkiem (keto, lchf)

keto sałatka z fasolką i boczkiem

Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadam za smakiem świeżych warzyw późną jesienią i zimą, szczególnie pomidorów czy ogórków. W zimie przeważają głównie warzywa korzeniowe, liściaste, kapustne i tylko one zachowują swój smak. Dobrą alternatywą są również mrożonki. Odpowiedni sposób mrożenia nie wiąże się z dużą utratą wartości odżywczych warzyw i owoców – tak naprawdę straty są niewielkie. Dlatego też przygotowałam dla Was przepis na szybką sałatkę – keto sałatka z fasolką i boczkiem.

Sałatka jest idealna na chłodne dni. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielne posiłek.

SKŁADNIKI/1 porcja

  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 60 g boczku wędzonego
  • 20 g parmezanu 
  • pół małej cebuli, 30 g 
  • 1 ząbek czosnku, 6 g
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE – keto sałatka z fasolką i boczkiem

Boczek kroimy w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu. 

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy do boczku i dusimy około 1 minuty. 

Na patelnię wrzucamy fasolkę i całość dusimy około 7 minut. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 

Pod koniec duszenia całość posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem. 

Wartość odżywcza całości: 473 kcal, 20 g białka, 35 g tłuszczu, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Sprawdź przepisy na pozostałe sałatki – KLIK.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz