Menu
Kolacje / Przepisy / Sałatki

Sałatka z bobem (keto, lchf)

Mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne i sycące danie – sałatka z bobem w roli głównej.

Bób to jeden z tych produktów, na które czekam z utęsknieniem. Ugotowany z dodatkiem masła i soli kojarzy mi się z wakacjami. W takiej formie jest zdecydowanie najsmaczniejszy, ale w sałatce sprawdza się równie dobrze. 🙂 Ja zdecydowałam się połączyć go z innymi warzywami, serem mozzarella, ziołami i aromatycznym sosem. Wyszła rewalacja! Sałatka jest idealna na lunch, lekką kolację lub jako dodatek do grilla.

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 100 g bobu świeżego lub mrożonego
  • 1/2 sera mozzarella, 60 g
  • kilka pomidorków koktajlowych, około 50 g
  • 1/2 małej cukinii, około 120 g
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • garść dowolnego miksu sałat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 1 ząbek czosnku, 6 g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE – SAŁATKA Z BOBEM KETO

Umyty bób gotujemy w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu około 10-15 minut. Następnie płuczemy i obieramy ze skórki (opcjonalnie). Przekładamy do większej miseczki.

Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, następnie łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Powstały sos wlewamy do miseczki z bobem. Dokładnie mieszamy i dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz.

Mozzarellę kroimy w kostkę, cukinię wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Pomidorki przekrajamy na pół lub zostawiamy w całości. Wrzucamy do bobu, dodajemy sałaty, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.

Sałatkę przekładamy na talerz i posypujemy listkami świeżej bazylii.

Wartość odżywcza: 444 kcal, 20 g białka, 32 g tłuszczu, 15 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na lekkie sałatki.

1 komentarz

  • Iwona
    19 sierpnia 2021 o godzinie 20:37

    Super sałatka

    Odpowiedz

Zostaw komentarz