Lubicie awokado? Ja je uwielbiam. Obowiązkowo znajduje się w moim tygodniowym menu w różnej formie: sałatek, koktajli czy jako dodatek do jaj na keto śniadanie.
Zdrowa i kolorowa keto sałatka z awokado i tuńczykiem to świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Szybki i prosty, a do tego bardzo sycący posiłek, który przygotujecie w 10 minut.
SKŁADNIKI
– łyżka sezamu czarnego, u mnie 10 g (zamiast sezamu możesz użyć pestek dyni, słonecznika, dowolnych orzechów)
– tuńczyk w wodzie, 65 g (najlepiej ze słoiczka, a nie z puszki)
– 10 oliwek, 25 g
– łyżka kaparów, 10 g
– mała cebula czerwona, 70 g
– 3 rzodkiewki, 45 g
– 3 łyżki oliwy z oliwek, 30
– łyżeczka musztardy, 10 g
– łyżeczka soku z cytryny
– zioła
PRZYGOTOWANIE
Awokado kroimy i skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny. Warzywa kroimy wedle uznania. Oliwę łączymy z ulubionymi ziołami i musztardą. Łączymy całość.
Wartość energetyczna porcji: 578 kcal, 19,4 g białka, 50,5 g tłuszczów, 11,5 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy