Jestem ogromną fanką awokado! 🙂 Dlatego keto sałatka z awokado musiała znaleźć się na blogu i pojawi się pewnie jeszcze nieraz w różnych odsłonach.
Awokado to owoc o wielu wartościach odżywczych. Jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, dlatego jest szczególnie polecany na diecie ketogenicznej. U mnie obowiązkowo przynajmniej raz w tygodniu w formie sałatek, koktajli czy guacamole.
Jednym z pomysłów na zastosowanie awokado jest sałatka z tuńczykiem, która jest świetnym pomysłem śniadanie lub kolację. Szybki i prosty, a do tego bardzo sycący posiłek, który przygotujecie w 10 minut.
SKŁADNIKI
- tuńczyk w wodzie, 65 g (najlepiej ze słoiczka, a nie z puszki)
- 1/2 awokado, 70 g
- 10 oliwek, 25 g
- łyżka kaparów, 10 g
- mała cebula czerwona, 70 g
- 3 rzodkiewki, 45 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- 1 łyżeczka musztardy, 10 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
- 1 łyżka sezamu czarnego, u mnie 10 g (zamiast sezamu możesz użyć pestek dyni, słonecznika lub dowolnych orzechów)
- ulubione zioła
KETO SAŁATKA Z AWOKADO- PRZYGOTOWANIE
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w dowolny sposób. Skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny. Pozostałe warzywa również kroimy wedle uznania.
Oliwę łączymy z ulubionymi ziołami i musztardą.
Łączymy wszystkie składniki sałatki.
Wartość energetyczna porcji: 578 kcal, 19,4 g białka, 50,5 g tłuszczów, 11,5 g węglowodanów przyswajalnych
2 komentarze
Kasia
16 kwietnia 2022 o godzinie 18:21Ile porcji zawiera sałatka?
Pozdrawiam
Katarzyna
jadietetyk
20 kwietnia 2022 o godzinie 09:53Jedną porcję