Klasyczna, bardzo prosta w przygotowaniu i idealna na diecie ketogenicznej – sałatka śledziowa keto. Składa się tylko z 5 produktów, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut.
Sałatka sprawdzi się świetnie jako szybkie śniadanie, lunch lub kolacja, a nawet jako potrawa na świątecznym stole.
Kupując śledzie warto zwrócić uwagę na ich skład. Nie powinny zawierać konserwantów, cukru, wzmacniaczy smaków, ani żadnych barwników.
Smacznego!
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 100 g filetów śledziowych (wypłukanych)
- 1 papryka czerwona, 150 g
- 1 ogórek kiszony, 60 g
- pół cebuli, 35 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE – SAŁATKA ŚLEDZIOWA KETO
Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Cebulę obieramy.
Paprykę, cebulę i śledzie kroimy w drobną kostkę.
Całość łączymy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy oliwę.
Opcjonalnie do sałatki możemy dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Uwagi:
- Sałatka smakuje najlepiej, gdy wstawimy ją do lodówki na kilka godzin (wystarczą 2 godziny)
- Oliwę z oliwek możemy zamienić na olej z lnu, lnianki lub z nasion konopi – będzie równie pyszna
Wartość odżywcza całości (1 porcja): 501 kcal, 19,5 g białka, 43,4 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 13 g błonnika
Sprawdź koniecznie przepisy na pozostałe keto sałatki i pomysły na keto śniadania.
Brak komentarzy