Keto sałatka burgerowa to super alternatywa dla burgera bez bułki. Forma sałatki jest o wiele wygodniejsza i można do niej dodać dowolną ilość ulubionych dodatków, przy zachowaniu smaku prawdziwego burgera!
Jest naprawdę pyszna, polecam!
SKŁADNIKI/ porcja
- 100 g mielonej wołowiny
- garść dowolnego miksu sałat, 20 g
- garść pomidorów koktajlowych, 100 g
- kilka plastrów papryczki jalapeno, 15 g
- 2 plastry wędzonego boczku, 20 g
- 1 plaster dowolnego sera twardego, 15 g
- połowa małej cebuli czerwonej, 30 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju MCT, 20 g
- 1 mały ząbek czosnku, 4 g
- 1 łyżeczka jogurty greckiego, 15 g
- 1 łyżeczka domowego majonezu, 15 g
- pieprz, sól, suszony czosnek
PRZYGOTOWANIE – keto sałatka burgerowa
Do mielonej wołowiny dodajemy pieprz i suszony czosnek. Mieszamy dokładnie i formujemy kotlet. Smażymy na patelni bez tłuszczu 3 minuty z każdej strony. Podczas smażenia solimy mięso z każdej strony.
Możemy do sałatki wykorzystać gotowy burger wołowy, dostępny w większości sklepów.
Pod koniec smażenia na mięsie układamy plaster sera. Czekamy 5 minut i kroimy mięso na 6 kawałków.
Na tej samej patelni podsmażamy delikatnie plaster boczku pokrojony w kostkę.
W międzyczasie przygotowujemy sos: ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z majonezem, jogurtem i dokładnie mieszamy.
Na talerz nakładamy sałatę, pomidory pokrojonego na połówki, drobno posiekaną cebulę, papryczkę pokrojoną w kostkę i całość skrapiamy oliwą lub olejem MCT. Na wierzch układamy kawałki burgera i boczek. Całość polewamy gotowym sosem.
Wartość energetyczna: 620 kcal, 30 g białka, 52 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto sałatki KLIK.
Brak komentarzy