Obłędne w smaku, delikatne, a do tego błyskawiczne w wykonaniu – oto przepis na proste keto placuszki, które pokochacie od pierwszego kęsa! 🙂
Placuszki to idealny pomysł na szybkie śniadanie lub lekką kolację. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników oraz maksymalnie 10 minut i placuszki gotowe!
Ja swoje placuszki przełożyłam keto kremem z tego przepisu, ale doskonale sprawdzi się również jogurt, masło orzechowe, dżem bez cukru czy mus ze świeżych owoców.
Smacznego!
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 50 g sera mascarpone
- 1 jajko (M)
- 1 łyżka mąki migdałowej, 13 g
- 1 niepełna łyżeczka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia, 5 g
- opcjonalnie 1 łyżka erytrytolu, 10 g
- ulubione dodatki
PRZYGOTOWANIE – proste keto placuszki
Do miseczki przekładamy ser mascarpone oraz mąkę migdałową. Wbijamy całe jajko i dodajemy erytrytol (opcjonalnie). Całość miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Na patelni naleśnikowej rozgrzewamy masło. Następnie wlewamy po jednej łyżce stołowej ciasta na jednego placuszka. Placuszki smażymy do zarumienia z każdej strony, łącznie około 2 minut. W trakcie smażenia przewracamy placuszki, najlepiej za pomocą łopatki sylikonowej, gdy na ich powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 397 kcal, 11 g białka, 37 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
Brak komentarzy