Menu
Blog

Insulinooporność – porady

jak jeść insulinooporność jadietetyk

Masz insulinooporność? Jesteś ciągle senny, odczuwasz mocny głód, trzęsą Ci się ręce, nie możesz schudnąć?

Te rady mogą Ci się przydać!

1. Wyeliminuj z diety pszenicę- jest to jedno z najmniej wartościowych zbóż. Biała mąka i produkty z niej wytworzone są kategorycznie zabronione w insulinooporności. Ponadto spożywanie pszenicy dodatnio koreluje z występowaniem cukrzycy typu II. Lepszym wyborem będzie np. gryka lub żyto.
2. Ogranicz węglowodany- zamiast pół woreczka kaszy zjedz ⅓. Jedz tylko jedną porcję owoców dziennie.
3. Nie bój się tłuszczu- tłuszcz obniża indeks glikemiczny Twojego posiłku.
4. Nie jedz częściej niż co 4h. Nie podjadaj między posiłkami! Dietetyczna zasada ,,jedz mniej a częściej’’ absolutnie się nie sprawdza.
5. Nie jedz słodyczy. Wyjątek: czekolada gorzka po głównym posiłku
6. Unikaj: alkoholu, soków owocowych, gum do żucia.
7. Pij minimum 2l wody dziennie.
8. Zbadaj poziom witaminy D3.
9. Jedz białkowo-tłuszczowe śniadania. Węglowodany zjadaj na kolację.
10. Ruszaj się, ale pamiętaj, że wysiłek fizyczny nie powinien być bardzo intensywny. Nadmierna aktywność fizyczna u osób z IO może doprowadzić do nadmiernego wydzielania kortyzolu, a w konsekwencji do wydzielania jeszcze większej ilości insuliny.

SŁOŃCE, SEN, ODPOCZYNEK, RELAKS- dieta to nie wszystko! Te czynniki również są ważne, jeśli masz insulinooporność.

Pamiętaj, że nie ma jednej diety dla wszystkich. Organizm każdego z nas może reagować inaczej na dane składniki w pożywieniu.

Przeczytaj również O chorobie Hashimoto holistycznie.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz