Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Obiady / Przepisy

Podudzia kurczaka pieczone z warzywami (keto, lchf)

pieczone podudzia keto lchf jadietetyk

Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce. Spowodowane jest to z pewnością niską ceną i łatwością w przygotowaniu.

Decydując się na mięso z kurczaka powinniśmy wybierać mięso dobrej jakości. Najlepiej bezpośrednio z zaufanego gospodarstwa.

Danie na bazie mięsa dobrej jakości może stanowić zdrowy i pełnowartościowy posiłek, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na pieczone podudzia z kurczaka z dużą ilością warzyw.

SKŁADNIKI/ 3 porcje

– 8 podudzi z kurczaka, 800 g *

– 1 czerwona papryka, 150 g

– kilka mrożonych różyczek kalafiora, 150 g

– 2 garści mrożonej fasolki szparagowej, 120 g

– 1 duża cebula, 140 g

– 2 ząbki czosnku, 12 g

– 3 łyżki oliwy lub masła klarowanego

– 1 łyżka mieszanki curry

– szczypta pieprzu Cayenne

– 1 łyżeczka suszonego tymianku

– sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE – kurczak keto

2 łyżki oliwy, curry, suszony tymianek i pieprz Cayenne dokładnie mieszamy.

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu). Pieczemy 30 minut.

W międzyczasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry.

Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i obkładamy mięso warzywami. Skrapiamy łyżką oliwy i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 30 minut.

*wartość energetyczna uwzględnia wagę mięsa netto (bez kości- około 650 g)

W celu zwiększenia ilości tłuszczu warto dodać większą ilość oliwy (w zależności od potrzeb) lub zjeść danie z tłustym sosem.

Wartość energetyczna całości: 1464 kcal, 118 g białka, 98 g tłuszczów, 27,5 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 488 kcal, 38 g białka, 32 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych

5 komentarzy

  • Dorota
    3 marca 2024 o godzinie 16:15

    Przepis super 🙂 Wszystko się upiekło. Ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową i było równie pyszne 🙂

    Odpowiedz
  • Marcin
    26 stycznia 2022 o godzinie 15:22

    Niestety, przy tym przepisie danie wychodzi surowe, zarówno mięso jak i warzywa ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      26 stycznia 2022 o godzinie 15:43

      60 minut pieczenia mięsa z kurczaka i dalej surowe? Niemożliwe 🙂

      Odpowiedz
    • Ola
      29 kwietnia 2022 o godzinie 13:00

      Potwierdzam. Mięso u mnie nawet nawet, natomiast warzywa po 30 minutach nadal surowe.

      Odpowiedz
    • Marcin
      9 sierpnia 2022 o godzinie 16:22

      Temperatura jest za niska w przepisie. Powinno być 220 stopni na 45-50 minut.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

0