Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce. Spowodowane jest to z pewnością niską ceną i łatwością w przygotowaniu.
Decydując się na mięso z kurczaka powinniśmy wybierać mięso dobrej jakości. Najlepiej bezpośrednio z zaufanego gospodarstwa.
Danie na bazie mięsa dobrej jakości może stanowić zdrowy i pełnowartościowy posiłek, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na pieczone podudzia z kurczaka z dużą ilością warzyw.
SKŁADNIKI/ 3 porcje
– 8 podudzi z kurczaka, 800 g *
– 1 czerwona papryka, 150 g
– kilka mrożonych różyczek kalafiora, 150 g
– 2 garści mrożonej fasolki szparagowej, 120 g
– 1 duża cebula, 140 g
– 2 ząbki czosnku, 12 g
– 3 łyżki oliwy lub masła klarowanego
– 1 łyżka mieszanki curry
– szczypta pieprzu Cayenne
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE – kurczak keto
2 łyżki oliwy, curry, suszony tymianek i pieprz Cayenne dokładnie mieszamy.
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu). Pieczemy 30 minut.
W międzyczasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry.
Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i obkładamy mięso warzywami. Skrapiamy łyżką oliwy i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 30 minut.
*wartość energetyczna uwzględnia wagę mięsa netto (bez kości- około 650 g)
W celu zwiększenia ilości tłuszczu warto dodać większą ilość oliwy (w zależności od potrzeb) lub zjeść danie z tłustym sosem.
Wartość energetyczna całości: 1464 kcal, 118 g białka, 98 g tłuszczów, 27,5 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 488 kcal, 38 g białka, 32 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych
5 komentarzy
Dorota
3 marca 2024 o godzinie 16:15Przepis super 🙂 Wszystko się upiekło. Ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową i było równie pyszne 🙂
Marcin
26 stycznia 2022 o godzinie 15:22Niestety, przy tym przepisie danie wychodzi surowe, zarówno mięso jak i warzywa ?
jadietetyk
26 stycznia 2022 o godzinie 15:4360 minut pieczenia mięsa z kurczaka i dalej surowe? Niemożliwe 🙂
Ola
29 kwietnia 2022 o godzinie 13:00Potwierdzam. Mięso u mnie nawet nawet, natomiast warzywa po 30 minutach nadal surowe.
Marcin
9 sierpnia 2022 o godzinie 16:22Temperatura jest za niska w przepisie. Powinno być 220 stopni na 45-50 minut.