Przepyszne i puszyste keto placuszki bez mąki, czyli idealne weekendowe śniadanie.
Placuszki składają się tylko z 3 składników- jajka, odżywka białkowa i erytrytol. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Można je podawać na wiele sposobów i różnymi dodatkami:
- świeże owoce jagodowe
- powidła i dżemy bez cukru
- masło z orzechów
- tahini
- tarta czekolada lub krem czekoladowy
I ze wszystkim co Wam przyjdzie jeszcze do głowy. 🙂 U mnie z borówkami amerykańskimi, masłem orzechowym, tartą czekoladą 85% i powidłami jagodowymi.
SKŁADNIKI/ około 18 sztuk
- 3 jaja
- 30 g odżywki białkowej
- 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie)
PLACUSZKI KETO- PRZYGOTOWANIE
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo odżywkę białkową, erytrytol i żółtka cały czas miksując na wolnych obrotach.
Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Możemy ją delikatnie natłuścić oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne. Wlewamy małe porcje masy na patelnie (1 łyżka- 1 placuszek). Gdy placuszki zarumienią się od spodu (około 1 minuty), przykładamy na drugą stronę i smażmy do zarumienia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zamienniki:
- Erytrytol można zamienić na inną substancję słodzącą. Osoby, które nie ograniczają węglowodanów mogą użyć np. miodu lub cukru kokosowego
- Ja osobiście używam naturalnej odżywki białkowej bez aromatów i słodzików, ale używając smakowej odżywki, można całkowicie pominąć erytrytol
Wartość odżywcza całości: 41 g białka, 16 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych


Sprawdź koniecznie przepis na keto placuszki z mascarpone.
Brak komentarzy