Soczysta pierś z kaczki z chrupiącą, słodką skórką i delikatną nutą pomarańczy to prawdziwa uczta dla podniebienia! Tak przygotowane mięso sprawdzi się idealnie na świątecznym stole, jako danie główne lub dodatek do lekkiej sałatki.
Mięso z kaczki charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem i aromatem. To bogactwo składników odżywczych, szczególnie żelaza, cynku, witaminy z grupy B oraz witaminy A. Warto włączyć ją do swojej diety nie tylko od święta 🙂
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 1 duża pierś z kaczki, 250 g
- 1/2 małej pomarańczy, 120 g
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego, 6 g
- 1 łyżeczka sezamu, 6 g
- sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE – pierś z kaczki z pomarańczą
Mięso wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie dokładnie myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy ostrym nożem w kratę, starając się nie przeciąć mięsa.
Pierś układamy na zimnej patelni skórą do dołu bez dodatkowego tłuszczu. Palnik ustawiamy na średnią moc i smażymy mięso 7 minut. Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.
W międzyczasie pomarańczę kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Usmażone mięso przekładamy na drewnianą deskę, posypujemy obficie solą i pieprzem z każdej strony. Skórę nacieramy sosem balsamicznym i posypujemy sezamem. Sezam powinien ładnie przylegać do mięsa.
Mięso przekładamy na pomarańcze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15-18 minut. Po upływie 15 minut kaczka jest średnio wysmażona, dlatego w zależności od preferencji czas można wydłużyć lub skrócić.
Po upieczeniu polewamy pierś sokiem z upieczonych pomarańczy i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartość odżywcza całości: 614 kcal, 66 g białka, 32 g tłuszczu, 14 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 307 kcal, 33 g białka, 16 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika
Spróbuj również przepisu na pieczone udka z kaczki z warzywami.
Brak komentarzy