Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Pieczone udka z kaczki z warzywami (keto, lchf)

Mam dzisiaj dla Was przepis na bardzo prosty obiad- pieczone nogi z kaczki z młodą marchewką i cebulą.

Pyszne, soczyste mięso idealnie komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw i świeżym szczypiorkiem.

Dodając do dania odpowiednią ilość tłuszczu, możemy skomponować pyszny posiłek, zgodny z zasadami diety ketogennej.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 2 udka z kaczki, 420 g

– 4 młode marchewki, 160 g

– 2 cebule, 210 g

– 4 łyżki smalcu gęsiego, 48 g

– 1 łyżka oliwy, 10 g

– 2 łyżki posiekanego szczypiorku

– kilka gałązek świeżego tymianku

– przyprawy: pieprz, sól, suszony rozmaryn, suszona bazylia, suszone oregano, papryka słodka, chilli, ziele angielskie, goździki, gorczyca

PRZYGOTOWANIE

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Oliwę wlewamy do niedużej miseczki i dodajemy wszystkie przyprawy (ja użyłam każdej z wymienionych przypraw po szczypcie). Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Nacieramy mięso marynatą, a na wierzch kładziemy gałązki świeżego tymianku.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy smalec, tak żeby rozsmarować całe dno naczynia i przekładamy do niego mięso skórą do góry. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Marchewki myjemy i kroimy na 3 części. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a szczypiorek drobno siekamy.

Mięso wyciągamy z lodówki, układamy obok warzywa i pieczemy bez przykrycia 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przekładamy porcję na talerz z całą zawartością tłuszczu i sypiemy świeżym szczypiorkiem.

Wartość energetyczna porcji: 635 kcal, 43 g białka, 47 g tłuszczów, 10 g węglowodanów przyswajalnych

Uwaga! W wyliczeniach wzięłam wagę netto mięso, czyli waga bez kości- dla jednego udka 150 g.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz