Menu
Obiady / Przepisy

Pieczone roladki z polędwicy wieprzowej w sosie serowym (keto, lchf)

roladki polędwiczka szynka parmeńska keto lchf jadietetyk przepis

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatnie i soczyste mięso, do tego szybkie w przygotowaniu.

Zazwyczaj piekę ją w całości, ale dzisiaj przygotowałam mini roladki z szynką szwarcwaldzką i dodatkiem sera mozzarella.

Roladki podałam z niskowęglowodanowym sosem na bazie słodkiej śmietanki. Przepyszne połączenie!

SKŁADNIKI/ 4 porcje

– 1 polędwiczka wieprzowa, u mnie 400 g

– 9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, 100 g

– 125 g miękkiej mozzarelli

– 30 g tartej mozzarelli

– 150 g śmietanki 30 %

– 30 g masła klarowanego

– 1 łyżka musztardy, 25 g

– sól, pieprz, mielony czosnek, chilli

PRZYGOTOWANIE

Polędwicę myjemy i oczyszczamy z włókien. Kroimy w poprzek na 2-3 cm kawałki (u mnie 9 kawałków). Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy pieprzem, solą i smarujemy z jednej strony musztardą.

Na desce do krojenia lub większym talerzu rozkładamy plaster szynki, na który nakładamy filet i drobno pokrojoną mozzarellę. Zwijamy całość w roladkę.

Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego 20 gramami masła i pieczemy 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).

W międzyczasie przygotowujemy sos serowy- w głębokiej patelni rozgrzewamy 10 gram masła, wlewamy śmietankę i doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i papryczką chilli w proszku. Sos zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy tartą mozzarellę. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Roladki przekładamy na talerz i polewamy sosem. U mnie z kilkoma młodymi ziemniaczkami i sałatką z zielonych sałat z pomidorkami cherry, oliwkami, czerwoną cebulą i oliwą.

Wartość energetyczna całości: 1840 kcal, 140 g białka, 136 g tłuszczów, 14 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 460 kcal, 35 g białka, 34 g tłuszczów, 3,5 g węglowodanów przyswajalnych

keto roladki z polędwicy

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz