Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatnie i soczyste mięso, do tego szybkie w przygotowaniu.
Zazwyczaj piekę ją w całości, ale dzisiaj przygotowałam mini roladki z szynką szwarcwaldzką i dodatkiem sera mozzarella.
Roladki podałam z niskowęglowodanowym sosem na bazie słodkiej śmietanki. Przepyszne połączenie!
SKŁADNIKI/ 4 porcje
– 1 polędwiczka wieprzowa, u mnie 400 g
– 9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, 100 g
– 125 g miękkiej mozzarelli
– 30 g tartej mozzarelli
– 150 g śmietanki 30 %
– 30 g masła klarowanego
– 1 łyżka musztardy, 25 g
– sól, pieprz, mielony czosnek, chilli
PRZYGOTOWANIE
Polędwicę myjemy i oczyszczamy z włókien. Kroimy w poprzek na 2-3 cm kawałki (u mnie 9 kawałków). Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy pieprzem, solą i smarujemy z jednej strony musztardą.
Na desce do krojenia lub większym talerzu rozkładamy plaster szynki, na który nakładamy filet i drobno pokrojoną mozzarellę. Zwijamy całość w roladkę.
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego 20 gramami masła i pieczemy 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).
W międzyczasie przygotowujemy sos serowy- w głębokiej patelni rozgrzewamy 10 gram masła, wlewamy śmietankę i doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i papryczką chilli w proszku. Sos zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy tartą mozzarellę. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Roladki przekładamy na talerz i polewamy sosem. U mnie z kilkoma młodymi ziemniaczkami i sałatką z zielonych sałat z pomidorkami cherry, oliwkami, czerwoną cebulą i oliwą.
Wartość energetyczna całości: 1840 kcal, 140 g białka, 136 g tłuszczów, 14 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 460 kcal, 35 g białka, 34 g tłuszczów, 3,5 g węglowodanów przyswajalnych
4 komentarze
Monika
20 lutego 2024 o godzinie 10:53Świetny przepis! Mój mąż je uwielbia 🙂
jadietetyk
20 lutego 2024 o godzinie 10:58Dziękuję! Na zdrówko 🙂
Alicja
12 marca 2023 o godzinie 11:31Bardzo smaczne a przygotowanie nie jest pracochłonne.
jadietetyk
20 marca 2023 o godzinie 08:51Dziękuję za komentarz. Na zdrowie! 🙂