Prosto i efektownie, czyli pieczona feta. Idealne keto śniadanie na ciepło lub wegetariański obiad.
Wszystkim fanom sera feta ten przepis z pewnością przypadnie do gustu, a osoby, które za fetą nie przepadają mogą odkryć ją na nową, ponieważ ser w formie pieczonej smakuje całkiem inaczej. Staje się miękki, kremowy, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach.
Niebo w gębie! Spróbujcie sami.
SKŁADNIKI
- 1 ser feta, 200 g (prawdziwy ser produkowany z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego)
- 1 garść pomidorków koktajlowych, 100 g
- 10 oliwek, 25 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 3 g
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- opcjonalnie świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE – pieczona feta
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
W naczyniu żaroodpornym układamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Skrapiamy 1 łyżką oliwy i mieszamy.
Pomiędzy warzywami układamy ser, delikatnie go nacinamy i polewamy pozostałą ilością oliwy. Posypujemy obficie suszonym oregano i świeżo zmielonym pieprzem.
Naczynie przekładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Podajemy w towarzystwie świeżej bazylii.
Gotowe!
Wartość odżywcza całości: 669 kcal, 36 g białka, 55 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika
Pieczona feta – uwagi
Pieczoną fetę możemy przygotować z dodatkiem przeróżnych warzyw. Poza pomidorkami i oliwkami, idealnie sprawdzi się bakłażan, cukinia, czerwona cebula, szparagi oraz papryka. Dla osób na low carb, fajnym dodatkiem będą również bataty lub młode ziemniaki.
Sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy z serem feta w roli głównej.
4 komentarze
Marcin
12 sierpnia 2023 o godzinie 19:47Mto co lubi. Przeciętne. Może komuś nie przypaść do gustu przez słonawą fetę, która dominuje aż zanadto.
jadietetyk
14 sierpnia 2023 o godzinie 08:47Dla mnie cały smak tej potrawy, to właśnie ta słonawa feta 🙂
Ania
3 listopada 2022 o godzinie 20:28zrobiłam i teraz jem co 3 dni, takie to pyszne. dzięki :-*
jadietetyk
9 listopada 2022 o godzinie 09:46Ja też uwielbiam! Pieczona feta to jedno z moich ulubionych śniadań na ciepło. 🙂