Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu klasyczna pasta z wędzonej makreli z dodatkiem kiszonego ogórka. Smakuje idealnie na keto pieczywie lub z dodatkiem warzyw pokrojonych w słupki. Może stanowić świetny dodatek do niskowęglowodanowego śniadania lub kolacji.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 1 wędzona makrela (bez części niejadalnych – 160 g)
- 0.5 małej cebuli, 30 g
- 1 ogórek kiszony, 60 g
- 1 łyżeczka musztardy, 10 g
- 2 łyżki domowego majonezu, 40 g
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, 4 g
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE – pasta z makreli
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ogórka kroimy w niewielką kostkę.
Rybę dokładnie oczyszczamy ze skóry i ości.Waga 160 g dotyczy makreli już bez części niejadalnych. Cała ryba waży około 200-220 g. Obraną rybę dzielimy na drobne kawałki.
Rybę przekładamy do miseczki i dodajemy pokrojoną cebulę, ogórka, posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz majonez. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Pastę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Do przygotowania pasty najlepiej sprawdzić się makrela wędzona na gorąco.
Wartość odżywcza całości: 684 kcal, 35 g białka, 58 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 342 kcal, 18 g białka, 29 g tłuszczu, 3 g węglowodanów przyswajalnych, 0,5 g błonnika
Brak komentarzy