Menu
Kolacje / Przekąski / Przepisy / Śniadania

Pasta z makreli (keto, lchf)

pasta z makreli keto jadietetyk

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu klasyczna pasta z wędzonej makreli z dodatkiem kiszonego ogórka. Smakuje idealnie na keto pieczywie lub z dodatkiem warzyw pokrojonych w słupki. Może stanowić świetny dodatek do niskowęglowodanowego śniadania lub kolacji.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 1 wędzona makrela (bez części niejadalnych – 160 g)
  • 0.5 małej cebuli, 30 g
  • 1 ogórek kiszony, 60 g
  • 1 łyżeczka musztardy, 10 g
  • 2 łyżki domowego majonezu, 40 g
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, 4 g
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE – pasta z makreli

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ogórka kroimy w niewielką kostkę.

Rybę dokładnie oczyszczamy ze skóry i ości.Waga 160 g dotyczy makreli już bez części niejadalnych. Cała ryba waży około 200-220 g. Obraną rybę dzielimy na drobne kawałki.

Rybę przekładamy do miseczki i dodajemy pokrojoną cebulę, ogórka, posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz majonez. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

Pastę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Do przygotowania pasty najlepiej sprawdzić się makrela wędzona na gorąco.

Wartość odżywcza całości: 684 kcal, 35 g białka, 58 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 342 kcal, 18 g białka, 29 g tłuszczu, 3 g węglowodanów przyswajalnych, 0,5 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz