Lubicie smak chałwy? Ja uwielbiam! Mogłabym ją jeść w nieograniczonych ilościach.
Niestety skład chałwy leżącej na sklepowej półce pozostawia wiele do życzenia… dlatego ciągle eksperymentuję i szukam alternatywy dla tego cudownego smaku.
I oto jeden z moich chałwowych deserów: NISKOWĘGLOWODANOWY KOKTAJL CHAŁWOWY.
Wystarczą zaledwie 4 składniki i kilka minut.
Dużą zaletą tego przepisu jest fakt, że można go dowolnie modyfikować- możesz użyć innych owoców, a mascarpone zamienić na śmietankę kokosową- smakuje rewelacyjnie!
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– pół opakowania mascarpone, ok. 125 g
– 4 łyżki masła sezamowego- tahini, u mnie 50 g
– 200 g mrożonych truskawek
– kostka gorzkiej czekolady 70%, u mnie 6 g
PRZYGOTOWANIE
Truskawki rozmrażam, ale tylko, by zmiękły i dały się zblendować. Blenduję na gładki krem. Mascarpone również blenduję.
W wysokiej szklance układam warstwami truskawki, mascarpone, tahini, truskawki i na wierzch startą czekoladę. Oczywiście kolejność jest dowolna. Całość możesz wymieszać.
UWAGA! Jeżeli smak samego mascarpone i truskawek nie jest dla Ciebie wystarczająco słodki to możesz do mascarpone, przed blendowaniem, dodać odrobinę ksylitolu lub stewii.
Wartość odżywcza całości: 873 kcal, 15 g białka, 81 g tłuszczów, 21 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
Wartość energetyczna porcji: 437 kcal, 7,5 g białka, 40,5 g tłuszczów, 10,5 g węglowodanów przyswajalnych, 3,5 g błonnika
Proporcja BTW: 1:5,4:2,2
Brak komentarzy