Lubicie smak chałwy? Ja uwielbiam! Mogłabym ją jeść w nieograniczonych ilościach, dlatego mam dla Was przepis na wyśmienity koktajl chałwowy.
Wystarczą zaledwie 4 składniki i kilka minut.
Dużą zaletą tego przepisu jest to, że można go dowolnie modyfikować – możesz użyć innych owoców, a mascarpone zamienić na jogurt kokosowy. W takim wydaniu smakuje równie dobrze! 🙂
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- pół opakowania mascarpone, 125 g
- 4 łyżki tahini, 50 g
- 150 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 1 kostka gorzkiej czekolady 80%, 6 g
- opcjonalnie erytrytol i świeża mięta
KOKTAJL CHAŁWOWY- PRZYGOTOWANIE
Truskawki miksujemy na gładki mus. Jeżeli używamy truskawek mrożonych, warto je wcześniej rozmrozić, na tyle, by dały się zblendować.
Mascarpone również miksujemy na wolnych obrotach przez około 1 minutę. Jeżeli preferujemy nieco słodsze desery, do mascarpone dodajemy 1 łyżką erytrytolu.
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W wysokiej szklance układamy naprzemiennie do wyczerpania składników: truskawki, mascarpone i tahini. Wierzch deseru posypujemy startą czekoladą i dekorujemy listkami świeżej mięty (opcjonalnie).
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 904 kcal, 20 g białka, 82 g tłuszczów, 17 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika
Wartość energetyczna porcji: 452 kcal, 10 g białka, 41 g tłuszczów, 8,5 g węglowodanów przyswajalnych, 4,5 g błonnika
Jako wielka fanka chałwy, ubolewam nad składem tej leżącej na sklepowych półkach. Dlatego ciągle eksperymentuję i szukam alternatywy dla tego cudownego smaku, koniecznie w wersji keto. Z tego powodu na moim blogu znajdziesz już kilka chałwowych przepisów:
Brak komentarzy