Menu
Desery / Przepisy

Niskowęglowodanowe ciasto ze słonym kremem orzechowym (keto, lchf)

Niskowęglowodanowe ciasto ze słonym kremem orzechowym to kolejny dowód na to, że dieta nie musi być nudna i może zachwycić każdego, nie tylko osoby na diecie ketogennej. Ale uwaga! Porcja tego ciacha to prawdziwa fat-bomba!

Połączenie słonego masła orzechowego z delikatną nutą malin i delikatnym kremem z mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

SKŁADNIKI

Spód:

– 200 g mąki z orzechów laskowych (mielonych orzechów)

– 100 g masła

– 2 łyżki kakao, 20 g

Warstwa orzechowa:

– 300 g dowolnego 100% masła orzechowego (migdałowego, z nerkowców, z orzechów laskowych włoskich lub mix- makro liczone dla orzechów włoskich)

– 150 g śmietanki 30%

– sól kłodawska lub himalajska do smaku

Warstwa kremowa:

– 200 g mascarpone

– 100 g śmietanki 30%

– opcjonalnie 1 łyżka erytrytolu

Dodatkowo:

– 100 g konfitury malinowej niskosłodzonej lub dżemu bez cukru

PRZYGOTOWANIE

Spód

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mielone orzechy mieszamy z kakao i dodajemy przestudzone masło. Całość mieszamy do połączenia się składników, przekładamy na blaszkę (u mnie klasyczna tortownica) i rozprowadzamy delikatnie ugniatając ciasto dłonią. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto smarujemy konfiturą malinową.

Warstwa orzechowa

Masło orzechowe miksujemy ze śmietanką, stopniową ją dolewając, do uzyskania jednolitego kremu. Nakładamy masę na ciasto posmarowane konfiturą. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Warstwa kremowa

Śmietankę ubijamy i dodajemy do serka mascarpone. Całość miksujemy na gładką masę. Nakładamy na warstwę orzechową i odkładam do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Wartość energetyczna porcji (1/10 ciasta):  575 kcal, 9 g białka, 55 g tłuszczów, 11 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz