Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Niskowęglowodanowa zupa krem z cukinii (keto, lchf)

zupa z cukinii

Ta rozgrzewająca o orientalnym smaku zupa krem może stanowić samodzielny niskowęglowodanowy posiłek lub być bazą do stworzenia własnego dania. Rewelacyjne smakuje z dodatkiem krewetek lub wołowiny

zupa z cukinii

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 1 cukinia, u mnie 450 g
  • 2 ząbki czosnku, u mnie 12 g
  • masło, 60 g
  • połowa ostrej papryczki, u mnie 5 g
  • 2 czubate łyżki mleczka kokosowego 80%, u mnie 30 g
  • przyprawy: kurkuma, pieprz cayenne, kmin rzymski, kolendra, sól kłodawska

PRZYGOTOWANIE

Cukinię obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobną papryczkę chilli. Chwilę duszę i wrzucam cukinię.

Całość duszę jeszcze ok. 5 minut. Przekładam do garnka i zalewam wodą tak żeby przykryła warzywa.

Gotuję ok. 20 min. Całość doprawiam, dodaję mleko kokosowe i blenduję na gładki krem.

Wartość odżywcza całości: 618 kcal, 8,4 g białka, 58 g tłuszczów, 18 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika

Wartość energetyczna porcji: 309 kcal, 4,2 g białka, 29 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 3,5 g błonnika 

Proporcja BTW: 1:6,9:2,1

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz