Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Zupa krem z cukinii (keto, lchf)

keto zupa z cukinii dieta ketogeniczna przepisy jadietetyk

Ta keto zupa krem jest przepyszna, mówię Wam!

W sezonie, gdy cukinię mogę zerwać w ogrodzie rodziców, smakuje zdecydowanie najlepiej.

Po dodaniu orientalnych przypraw sprawdzi się również zimą- jest rozgrzewająca i przeciwzapalna.

Polecam ją również z ulubionymi mięsno-rybnymi dodatkami- ja często dodaję do niej wołowinę lub krewetki.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 1 cukinia, u mnie 450 g
  • 2 ząbki czosnku, u mnie 12 g
  • masło, 60 g
  • połowa ostrej papryczki, u mnie 5 g
  • 2 czubate łyżki mleczka kokosowego 80%, u mnie 30 g
  • przyprawy: kurkuma, pieprz cayenne, kmin rzymski, kolendra, sól kłodawska

KETO ZUPA KREM- PRZYGOTOWANIE

Cukinię obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobną papryczkę chilli. Chwilę duszę i wrzucam cukinię.

Całość duszę jeszcze ok. 5 minut. Przekładam do garnka i zalewam wodą tak, żeby przykryła warzywa.

Gotuję ok. 20 min. Całość doprawiam, dodaję mleko kokosowe i blenduję na gładki krem.

Wartość odżywcza całości: 618 kcal, 8,4 g białka, 58 g tłuszczów, 18 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika

Wartość energetyczna porcji: 309 kcal, 4,2 g białka, 29 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 3,5 g błonnika

Smakuje Ci ta keto zupa krem? To spróbuj również innych moim zup KLIK.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz