Ta keto zupa krem jest przepyszna, mówię Wam!
W sezonie, gdy cukinię mogę zerwać w ogrodzie rodziców, smakuje zdecydowanie najlepiej.
Po dodaniu orientalnych przypraw sprawdzi się również zimą- jest rozgrzewająca i przeciwzapalna.
Polecam ją również z ulubionymi mięsno-rybnymi dodatkami- ja często dodaję do niej wołowinę lub krewetki.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 1 cukinia, u mnie 450 g
- 2 ząbki czosnku, u mnie 12 g
- masło, 60 g
- połowa ostrej papryczki, u mnie 5 g
- 2 czubate łyżki mleczka kokosowego 80%, u mnie 30 g
- przyprawy: kurkuma, pieprz cayenne, kmin rzymski, kolendra, sól kłodawska
KETO ZUPA KREM- PRZYGOTOWANIE
Cukinię obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobną papryczkę chilli. Chwilę duszę i wrzucam cukinię.
Całość duszę jeszcze ok. 5 minut. Przekładam do garnka i zalewam wodą tak, żeby przykryła warzywa.
Gotuję ok. 20 min. Całość doprawiam, dodaję mleko kokosowe i blenduję na gładki krem.
Wartość odżywcza całości: 618 kcal, 8,4 g białka, 58 g tłuszczów, 18 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
Wartość energetyczna porcji: 309 kcal, 4,2 g białka, 29 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 3,5 g błonnika
Smakuje Ci ta keto zupa krem? To spróbuj również innych moim zup KLIK.
Brak komentarzy