Nie masz pomysłu na keto-obiad? Niskowęglowodanowa wołowina z warzywami to obiad idealny- szybki, kolorowy, smaczny, a przede wszystkim zdrowy. Smakowite danie dla dwóch osób zrobisz w zaledwie 25 minut.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 200 g mielonego mięsa wołowego (u mnie z łopatki)
– ½ papryki zielonej, 75 g
– ½ papryki czerwonej, 75 g
– ½ papryki żółtej, 75 g
– 5 małych pieczarek, 45 g
– 1 mała cukinia, 225 g
– 1 mała cebula czerwona, 70 g
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 16 g
– 4 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek, 40 g
– ulubione przyprawy (u mnie pieprz, sól, mielona kolendra, sos sojowy, suszony tymianek)
PRZYGOTOWANIE
W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy mięso. Dusimy około 5 minut (po upływie tego czasu przyprawiam mięso kolendrą, pieprzem i tymiankiem).
W między czasie paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię i pieczarki w półplasterki. Wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy całość około 15 minut.
Na koniec solimy i do całości dodajemy łyżeczkę sosu sojowego.
Danie przekładamy do miseczek i posypujmy posiekanym szczypiorkiem.
Wartość energetyczna całości: 933 kcal, 50 g białka, 73 g tłuszczów, 19 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 467 kcal, 25 g białka, 37 g tłuszczów, 10 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy