W Internecie znajdziemy całe mnóstwo przepisów na keto pizzę. Ja osobiście próbowałam już wielu, ale niskowęglowodanowa pizza na spodzie z kalafiora to dla mnie prawdziwy hit!
Zainspirowana przepisem z bloga Sugar Free Mom postanowiłam stworzyć swoją własną pizzę kalafiorową.
SKŁADNIKI
Ciasto:
– 1 średniej wielkości kalafior, u mnie 700 g
– 2 jaja
– 40 g startego sera żółtego
– 40 g tartej mozzarelli
– ½ łyżeczki oregano
– ½ łyżeczki soli
Sos:
– 3 łyżki passaty pomidorowej, 45 g
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– 1 ząbek czosnku, 6 g
– sól i pieprz do smaku
Składniki na pizzy:
– 60 g tartej mozzarelli
– 50 g szynki parmeńskiej
– garść rukoli, około 20 g
– 5 pomidorków koktajlowych, 70 g
– 5 czarnych oliwek, 15 g
PRZYGOTOWANIE
Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i blendujemy bardzo drobno- kalafior powinien przypominać ryż. Następnie przekładamy kalafior na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzewamy do momentu aż stanie się suchy. Kalafior przekładamy do głębokiej miseczki. Gdy kalafior w dalszym ciągu wydaje się być wilgotny, możemy spróbować jeszcze mocniej odsączyć go z wody np. za pomocą ściereczki.
Ustawimy piekarnik na 200 stopni.
Do kalafiora dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie miksujemy. Ciasto wykładamy na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut lub do momentu, w którym ciasto zarumieni się na złoty kolor.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki. Dodajemy passatę, zioła, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto jest już gotowe smarujemy je sosem i posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 8-10 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakładamy pozostałe składniki w dowolny sposób.
Uwaga! Żeby ciasto było mniej wilgotne po upieczeniu, zamiast sera mozzarella można użyć sera parmezan.
Wartość energetyczna ciasta: 563 kcal, 50 g białka, 31 g tłuszczów, 21 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna całej pizzy: 930 kcal, 81 g białka, 54 g tłuszczów, 30 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy