Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Niskowęglowodanowa pizza na spodzie z kalafiora z pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską

W Internecie znajdziemy całe mnóstwo przepisów na pizzę niskowęglowodanową. Ja osobiście próbowałam już wielu, ale pizza na spodzie z kalafiora to dla mnie prawdziwy hit!

Zainspirowana przepisem z bloga Sugar Free Mom postanowiłam stworzyć swoją własną pizzę kalafiorową.

SKŁADNIKI

Ciasto:

– 1 średniej wielkości kalafior, u mnie 700 g

– 2 jaja

– 40 g startego sera żółtego

– 40 g tartej mozzarelli

– ½ łyżeczki oregano

– ½ łyżeczki soli

Sos:

– 3 łyżki passaty pomidorowej, 45 g

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– 1 ząbek czosnku, 6 g

– sól i pieprz do smaku

Składniki na pizzy:

– 60 g tartej mozzarelli

– 50 g szynki parmeńskiej

– garść rukoli, około 20 g

– 5 pomidorków koktajlowych, 70 g

– 5 czarnych oliwek, 15 g

PRZYGOTOWANIE

Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i blendujemy bardzo drobno- kalafior powinien przypominać ryż. Następnie przekładamy kalafior na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzewamy do momentu aż stanie się suchy. Kalafior przekładamy do głębokiej miseczki. Gdy kalafior w dalszym ciągu wydaje się być wilgotny, możemy spróbować jeszcze mocniej odsączyć go z wody np. za pomocą ściereczki.

Ustawimy piekarnik na 200 stopni.

Do kalafiora dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie miksujemy. Ciasto wykładamy na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut lub do momentu, w którym ciasto zarumieni się na złoty kolor.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki. Dodajemy passatę, zioła, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Gdy ciasto jest już gotowe smarujemy je sosem i posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 8-10 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakładamy pozostałe składniki w dowolny sposób.

Uwaga! Żeby ciasto było mniej wilgotne po upieczeniu, zamiast sera mozzarella można użyć sera parmezan.

Wartość energetyczna ciasta:  563 kcal, 50 g białka, 31 g tłuszczów, 21 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna całej pizzy:  930 kcal, 81 g białka, 54 g tłuszczów, 30 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz