Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Najlepszy keto omlet

najlepszy keto omlet jadietetyk

Dzielę się z Wami przepisem na zdecydowanie najlepszy keto omlet wytrawny.

Omlet jest bardzo prosty w wykonaniu i uniwersalny – możemy do niego dodać ulubione dodatki. Ja mam swoje sprawdzone, które idealnie komponują się z mocno ziołowym omletem.

SKŁADNIKI/ porcja bez dodatków

  • 2 jaja
  • 20 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 5 g
  • świeżo zmielony pieprz

NAJLEPSZY KETO OMLET- PRZYGOTOWANIE

Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.

Jaja w temperaturze pokojowej wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy starty ser, całkiem sporą szczyptę ziół prowansalskich i świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy ją oliwą. Wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu, aż do zarumienienia się spodu. Przekładamy na drugą stronę.

Na połowie omletu układamy ulubione dodatki. Składamy na pół i podsmażamy z dwóch stron około 30 sekund.

Wartość odżywcza porcji bez dodatków: 256 kcal, 18 g białka, 20 g tłuszczu, 1 g węglowodanów przyswajalnych

Szukającym inspiracji podaję listę moich ulubionych dodatków:

  • 2 plastry szynki parmeńskiej, 30 g
  • 1/4 sera mozzarella, 30 g
  • 2 suszone pomidory w oliwie z oliwek (40 g), a w sezonie letnim kilka plastrów świeżego pomidora
  • 3 czarne oliwki, 10 g
  • 2 plastry papryczki jalapeno, 10 g
  • garść szpinaku, rukoli lub roszponki, 30 g

Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, ser i oliwki kroimy w plastry, a pomidory i papryczkę w kostkę.

Wszystkie składniki układamy na połowie omletu podsmażonego z jednej strony, składamy na pół i podsmażamy z dwóch stron około 30 sekund.

Wartość odżywcza porcji z dodatkami: 517 kcal, 34 g białka, 39 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika

2 komentarze

  • Hanna
    8 czerwca 2023 o godzinie 18:40

    Omlet wygląda smakowicie. Spróbuję taki zrobić na jutrzejsze śniadanie.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      9 czerwca 2023 o godzinie 13:01

      Mam nadzieję, że smakowało 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz